Mađarska gradi četiri vojne baze na granici sa Srbijom

Tokom prošlih godinu i po više od 15.000 vojnika služilo je na granici (EPA)

Mađarska vojska je potvrdila da je završena izgradnja pogranične baze u Kelebiji na granici sa Srbijom, kao i da očekuje da će do proljeća biti završena i izgradnja baza u Bacsalmasu, Madarasu i Hercegszantou.

U svim tim bazama će biti po 150 mjesta za vojnike, a njihova izgradnja je počela jesenas, prenosi Vojvodina danas (vajma.info, portal na mađarskom i srpskom jeziku).

Navodi se da će se, ako bude potrebno, izgraditi i viša razina kontejnera, što bi automatski značilo udvostručenje broja vojnika na 1.200 ljudi.

Načelnik glavnog stožera mađarske vojske Tibor Benke je naglasio da će vojnici svoje pogranične zadatke obavljati “sve dok ne prestane migracijski pritisak na Mađarsku“.

Ipak se nada da će nakon izgradnje druge razine ograde biti potrebno manje vojnika i da će time ostati više vremena za vojničku obuku i pripremu.

Hiljade vojnika

Po njegovim riječima, tokom prošlih godinu i pol više od 15.000 vojnika služilo je na granici.

Benke je istaknuo i da se sve veća pažnja usmjerava na granicu sa Srbijom, gdje su vojnici na 170 kilometara izgradili pograničnu ogradu. Na granici sa Hrvatskom je postavljena ograda u duljini od 136 kilometara.

Navodi se da su kontejneri za smještaj vojnika pravljeni za po četiri osobe i da su opremljeni grijanjem na struju i klima uređajima. U bazi postoji blagovaonica i poseban blok za zdravstvenu njegu.

Postoji i dvorana za razonodu, osiguran je bežični internet, a postoji i mobilna prodavaonica.

Baza se sastoji od 90 kontejnera u koje su uključena i skladišta, i uredi. Navodi se da su do sada mađarski vojnici iz baze u Mejkutu putovali 20 kilometara do granice.

Izvor: Agencije