Schulz želi ‘sjedinjene evropske države’ do 2025. godine

Martin Schulz, SPD
Martin Schulz smatra da bi članice Evropske unije koje se ne bi slagale s novim ustavnim sporazumom trebale automatski napustiti Uniju (EPA)

Lider njemačkih socijaldemokrata Martin Schulz pozvao je u četvrtak na veću integraciju Europske unije, s ciljem da se do 2025. godine izgrade “sjedinjene europske države”, a da zemlje koje to ne žele napuste Uniju.

Imajući to u vidu, on je na kongresu Socijaldemokratske partije Njemačke rekao kako želi da se EU dogovori o novom ustavnom sporazumu koji bi stvorio federalnu Europu, koja bi mogla djelovati zajedno u područjima unutarnje i vanjske sigurnosti, porezne i monetarne politike, kao i u politici prema azilu.

“Ovaj ustavni sporazum mora biti zatim predstavljen u svim državama članicama, a one koje se s tim ne slažu trebaju automatski napustiti EU”, kazao je Schulz, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

On je dodao da se u Poljskoj europske vrijednosti sustavno potkopavaju i da EU nije u stanju ništa učiniti po tom pitanju, dok se Mađarska također sve više udaljava od EU-a.

Schulz se na kongresu SPD-a ispričao zbog lošeg rezultata stranke na izborima u Njemačkoj u rujnu.

Ne moramo vladati, ali ni odbiti

“Ja snosim odgovornost za povijesno loš rezultat na izborima”, naveo je on i dodao da je najveći problem SPD-a što je stranka izgubila svoj profil.

Schulz je zatražio u četvrtak od svoje stranke zeleno svjetlo za razgovore s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, kako bi se pronašao način za izlazak iz političke slijepe ulice i spriječilo raspisivanje novih izbora.

“Ne moramo vladati pod svaku cijenu, ali ne trebamo ni odbiti vladati u svim okolnostima. Važni su rezultati koje možemo pružiti”, rekao je Shulz na kongresu SPD-a.

SPD treba ući u razgovore s konzervativcima otvoreno i da se sve opcije kada je riječ o vladi ostave na stolu.

“Sadržaj je važniji od forme. Naša država mora postati snažnija i bolja. Za to je potreban SPD”, kazao je Schulz, između ostaloga, u govoru koji je trajao 76 minuta.

Izvor: Agencije