Stoltenberg: NATO važniji nakon Brexita

John Kerry i Jens Stoltenberg sastali su se u Briselu (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenili su danas u Briselu kako je to tijelo nakon odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju postalo još važnije.

Kerry očekuje da, kao rezultat Brexita, NATO još jače napreduje te dodao da Alijansa donosi neku izvjesnost “u vrijeme neizvjesnosti u Evropi”.

Američki državni sekretar je kazao da od Drugog svjetskog rata i formiranja EU-a postoji kontinuitet vrijednosti koje povezuju i zemlje članice, ali i Sjedinjene Američke Države s Evropom.

“Mislim da je veoma važno da ostanemo fokusirani na to kako da u ovom prelaznom periodu niko ne izgubi glavu, da ne bude nekih osvetničkih poteza, već da nađemo načine da održimo snagu koja će služiti interesima i vrijednostima koje su nas na početku i ujedinile”, rekao je Kerry.

Stoltenberg je rekao da je NATO još značajniji za odbranu i koordinaciju sigurnosti među evropskim saveznicima, prenio je AP.

Stoltenberg: Položaj Britanije u NATO-u nepromijenjen

“Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti EU smatram da je NATO postao još važniji kao platforma za saradnju između Evrope i Sjeverne Amerike, ali i za odbrambenu i sigurnosnu saradnju između evropskih NATO saveznika”, rekao je Stoltenberg, čija je domovina Norveška članica NATO-a, ali ne i EU-a.

Ranije je kazao da će mjesto Britanije unutar Alijanse ostati nepromijenjeno, uprkos tome što su građani te zemlje na referendumu glasali za izlazak iz EU-a.

Stoltenberg je istakao da će Britanija ostati snažan i posvećen saveznik Alijanse.

Na referendumu 23. juna građani Velike Britanije odlučili su da ne žele više biti dio Evropske unije.

John Kerry se danas u Briselu susreće s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga putuje u London gdje će se susresti s britanskim vodstvom.

Izvor: Agencije