Produžene granične kontrole u dijelu EU

Popis nije pravno obavezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama (AP)

Evropska unija je dozvolila Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj da u narednih šest mjeseci zadrže kontrole na granicama, s ciljem rješavanja priliva izbjeglica i migranata.

U saopćenju iz Evropske unije navodi se da kontrole “treba da budu ciljane i ograničene u smislu obima, učestalosti, lokacije i vremena samo na ono što predstavlja ozbiljnu prijetnju radi očuvanja javnog reda i unutrašnje sigurnosti”, prenosi Srna.

EU navodi da države treba da obavijeste jedna drugu o tačnim lokacijama na kojima će biti kontrole.

Njemačka je prošle godine ponovno uvela kontrole na granici zbog priliva više stotina hiljada izbjeglica i migranata, podsjeća AP.

Skupa kontrola

Evropska komisija je ranije procijenila da bi ponovno uvođenje graničnih kontrola u regiji Evrope kroz koji se putuje bez pasoša koštalo do 18 milijardi eura godišnje.

Evropska komisija je objavila da bi direktan trošak za trajnu kontrolu granica iznosio između pet i 18 milijardi eura godišnje, prenosi AP.

U taj trošak je uračunat skuplji drumski saobraćaj, efekt odlaganja i kontrole više od milijardu prekograničnih putovanja godišnje, administrativni i carinski troškovi.

Procjena ne uključuje utjecaj na turizam, niži obim trgovinske razmjene, promjene u funkcioniranju proizvodnih lanaca i moguće podrivanje zajedničkog viznog režima Evropske unije.

Izvor: Agencije