Moguć novi referendum u Škotskoj

Škotska mora biti u mogućnosti izabrati svoju budućnost, smatra Sturgeon (Reuters)

Ako Velika Britanija bude glasovala na referendumu u lipnju za izlazak iz Europske unije unatoč protivljenju Škotske, tada će porasti pritisak da Škotska ponovno organizira referendum o neovisnosti, kazala je u subotu Nicola Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke i škotske vlade.

Sturgeon je istaknula da podržava ostanak u Europskoj uniji, a ankete pokazuju da se s time slaže većina od pet milijuna Škota.

No, Engleska ima 53 milijuna glasača, što je oko 83 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ako dođemo u situaciju da Škotska glasuje za ostanak, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak, ljudi u Škotskoj htjet će ponovno razmotriti veliko pitanje treba li Škotska biti neovisna”, kazala je Sturgeon, kako prenosi Hina.

Odbacili neovisnost sa 55 posto glasova

Škoti su na referendumu 2014. odbacili neovisnost s 55 posto glasova, ali SNP je od tada povećao svoj utjecaj, osvojivši 56 od 59 škotskih mjesta u nacionalnom parlamentu u Londonu na izborima u svibnju prošle godine.

Britanski premijer David Cameron najavio je referendum o članstvu u EU-u za 23. lipnja, nakon što je na summitu u Bruxellesu postigao dogovor s europskim čelnicima o reformi odnosa Velike Britanije s EU-om.

Cameron je u subotu nakon sjednice Vlade rekao da se njegov Ured složio da na referendumu podrži ostanak te zemlje u reformiranoj Europskoj uniji.

To će biti “jedna od najvećih odluka s kojom će se ova zemlja suočiti tijekom našeg života”, rekao Cameron ispred Downing Streeta nakon dvosatnog sastanka Ureda.

On je ocijenio da će Britanija biti “sigurnija, snažnija i bolja” u EU i dodao da su ustupci koje je ispregovarao s liderima EU-a u petak dali Britaniji “najbolje od oba svijeta”.

“Izbor se svodi na to kakva zemlja želimo biti”, rekao je on upozorivši da predlagači izlaska Britanije iz EU-a nude “rizik u vrijeme neizvjesnosti, skok u mrak”.

“Izlazak iz Europe bi ugrozio našu ekonomsku i nacionalnu sigurnost”, zaključio je on, prenosi Tanjug agenciju AFP. 

Ustupci Velikoj Britaniji

Europski čelnici dogovorili su se kasno u petak o paketu reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Cameron je u noći na subotu izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s čelnicima EU-a, istaknuvši da je postigao sve svoje pregovaračke ciljeve i da će dogovor predložiti svojoj Vladi na usvajanje u subotu.

Pravno obvezujuća odluka sadrži eksplicitno izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u europskim ugovorima o “sve tješnje povezanoj Uniji”, zatim ustupke u pogledu socijalnih prava nebritanskih radnika i jamstvo da odredbe o bankovnoj uniji neće ići na štetu londonskog Cityja.

Četiri su ključna zahtjeva koje je Britanija postavljala – pravo na smanjenje socijalnih doprinosa migrantima, zaštitne mjere za zemlje koje nisu članice eurozone protiv veće integracije, izuzimanje iz napora za zbližavanje Unije i mjere za jačanje konkurentske pozicije Unije.

Izvor: Agencije