Blokirana granica između Bugarske i Grčke

Kolone kamiona duge su desetke kilometara (AP)

Na granici između Grčke i Bugarske formirale su se kolone vozila duge i do 30 kilometara zbog spora između ove dvije zemlje oko kontinuiranih prosvjeda grčkih poljoprivrednika.

Svih šest graničnih prijelaza na granici dugoj 472 kilometra je zatvoreno, prenosi Tanjug agenciju AP.

Bugarski vozači kamiona blokirali su sve kontrolne točke duž granice s Grčkom u znak prosvjeda zbog višetjednih povremenih blokada grčkih poljoprivrednika.

Sindikati bugarskih vozača kamiona bijesni su zbog prosvjeda grčkih poljoprivrednika koji su doveli do blokade prolaza za teretne kamione, poremetili promet i nanijeli goleme gubitke teretnim kompanijama.

Oni su poručili da će nastaviti blokadu dok grčki poljoprivrednici ne uklone svoje kamione i oslobode sve putove prema Bugarskoj.

Bugarska apelira na EU

Bugarski parlament izdao je specijalnu deklaraciju u kojoj apelira na Europsku uniju da pokrene prekršajni postupak protiv Grčke zbog kršenja europskih zakona o slobodi kretanja robe.

Granični prijelaz Kaluta-Promahonas je od utorka zatvoren za sva vozila, a grčki dužnosnici su u četvrtak naveli da je više od 2.800 vozila zarobljeno na graničnim prijelazima između Grčke i Bugarske zbog štrajka grčkih poljoprivrednika i kontra-štrajka bugarskih vozača kamiona.

Grčki poljoprivrednici tjednima su blokirali autoceste diljem zemlje u znak prosvjeda zbog planiranih reformi mirovinskog sustava grčke Vlade, za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive razine.

Izvor: Agencije