SAD prodaje oružje zemljama Bliskog istoka

Američki ministar odbrane, Ashton Carter, stigao je u Saudijsku Arabiju, u okviru turneje po Bliskom istoku. Tamo je otputovao sedmicu nakon što su svjetske sile postigle sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je izazvao snažne reakcije i strah da će doći do dodatnog gomilanja oružja na Bliskom istoku.

Američki ministar odbrane nije došao samo kako bi pružio moralnu podršku saveznicima u regiji. Prema nekim izvorima, stigao je s obećanjima o prodaji konvencionalnog oružja vrijednog milijarde dolara.

„Obamina administracija već je oborila sve rekorde kad je riječ o prodaji oružja Bliskom istoku. Znatno je ublažila i kontrole za izvoz oružja. Štaviše, jedan zvaničnik State Departmenta svjedočio je da je najviši prioritet svih američkih vanjskopolitičkih zvaničnika, kako prodati više oružja na svim kontinentima“, javlja reporter Al Jazeere, Shihab Rattansi.

Bez obzira na nestabilnost u regiji

Obamina administracija već je prodala opremu i oružje vrijednosti 64 milijarde dolara članicama Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva.

Ove godine, Kuvajt planira nabaviti oružje vrijedno tri milijarde dolara. Ujedinjeni Arapski Emirati žele kupiti bespilotne letjelice vrijedne 200 miliona dolara, te municiju vrijednu 130 miliona, dok Liban planira nabaviti oružje za blizu 500 miliona dolara.

SAD i Izrael navodno su već počeli pregovore o, kako ga mediji nazivaju, paketu kompenzacije za sporazum s Iranom, koji uključuje prodaju oružja.

Saudijska Arabija prošle godine je na oružje potrošila rekordnih 80 milijardi dolara, a trenutno čeka američke helikoptere vrijedne dvije milijarde.

Utrka u naoružanju

Za Obaminu administraciju, bliskoistočna utrka u konvencionalnom naoružanju nije nesretna posljedica sporazuma s Iranom, nego odvojena politička odluka.

Analitičar Daryl Kimball kaže da je američki prioritet bio spriječiti utrku u nuklearnom naoružanju, a ne konvencionalnom.

„SAD već dugo snabdijeva ove države, kao i Francuzi i Britanci, a kupaca je uvijek bilo. Riječ je o zemljama bogatim naftom koje, prema mom mišljenju, ne troše novac na ono na što bi trebale, kao što su zdravstvo i socijalna pomoć za svoj narod“, rekao je Kimball.

Gomilanje naoružanja u Zaljevu nekad se smatralo preventivnom mjerom, ali stvari su se promijenile, to oružje sada se koristi od Jemena preko Bahreina do Libije.

Ipak, čak i onima koji se zalažu za kontrolu naoružanja teško je pojmiti da će SAD tako smiriti situaciju u regiji, posebno zato što njihovi konkurenti nastavljaju prodavati oružje.

„Ne prodaje samo SAD oružje. Možete pogledati evidenciju UN-a i vidjeti ko ga sve prodaje“, kazao je analitičar Daryl Kimball, i dodao:„Moramo se pobrinuti da ne prodajemo vrste oružja koje dodatno podstiče te sukobe“.

A, mnogi se pitaju je li to uopće moguće.

Izvor: Al Jazeera