NATO snage za brzo djelovanje imat će i do 40.000 vojnika

Potaknut ruskom intervencijom u Ukrajini, NATO je uspostavio nove snage za brzi odgovor (EPA)

NATO snage za brzo djelovanje u Europi moraju dosegnuti broj od 40.000 pripadnika, deset puta više nego što je raspoređeno prošle godine, rekao je generalni tajnik Saveza Jens Stoltenberg i naveo da će većina vojnika biti raspoređena u blizini ruske granice.

“Ministri obrane zemalja NATO-a donijet će odluku o daljnjem povećanju i jačanju kapaciteta Snaga za brzo djelovanje (NRF) sa 13.000 na 30.000 ili 40.000 vojnika”, najavio je Stoltenberg.

Spremni reagirati u roku od 48 sati

Ova odluka bit će službeno priopćena na ministarstkom sastanku u Bruxellesu 24. i 25. lipnja, prenosi Tanjug Rusiju danas.

Vojnici će biti pod zapovjedništvom šest sjedišta u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj. U sastav snaga ulazit će timovi za brzo djelovanje, ojačani mornaričkim i zrakoplovnim komponentama.

Snage spremne reagirati u roku od 48 sati, naprije su trebale imati 4.000 pripadnika. U ponedjeljak je Stoltenberg rekao da će NATO rasporediti tenkove i opremu za gotovo 5.000 ljudi duž svojih sjeveroistočnih granica.

Tenkovi i oprema bit će raspoređeni u Poljskoj i baltičkim zemljama, a Stoltenberg je nazvao ovu mjeru “potezom uvjeravanja” istočnih članica da ih je NATO spreman braniti.

SAD daje vojnike i opremu

Sjedinjene Američke Države su obećale da će dati specijalne jedinice, obavještajnu podršku i drugu sofisticiranu vojnu opremu novim NATO-ovim snagama za brzo djelovanje koje bi trebale odvratiti moguće buduće ruske akcije.

Američki ministar obrane Ashton Carter kazao je to tijekom posjeta Njemačkoj, gdje je održao govor u kojem je optužio Moskvu da pokušava obnoviti sovjetsku sferu utjecaja, prenosi Hina.

“Ne želimo hladni, a kamoli pravi rat s Rusijom. Ne želimo od Rusije učiniti neprijatelja”, rekao je Carter u Berlinu.

“Ali budite uvjereni da ćemo braniti svoje saveznike, međunarodni poredak utemeljen na pravilima i pozitivnu budućnost koju nam on svima omogućuje.”

Potaknut ruskom intervencijom u Ukrajini, NATO je poduzeo niz mjera, uključujući češće vježbe i uspostavu novih snaga za brzi odgovor (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

Američki doprinos

Carter, koji se u Muensteru sastao s europskim članovima VJTF-a, rekao je da će o američkom doprinosu tim snagama razgovarati s ministrima obrane NATO-a ovog tjedna u Bruxellesu.

Američka podrška uključivat će obavještajnu podršku, pomoć u nadzoru i izviđanju, što se može odnositi na bespilotne letjelice ili letjelice s posadom, kao i specijalne jedinice, logističku podršku i sofisticiranu vojnu opremu.

Carter je kazao da će podrška uključivati i vojni zračni transport te precizno navođena oružja, što može uključivati artiljerijsko oružje, zračnu podršku ili pomorsko oružje.

“To činimo za VJTF jer je SAD duboko predan kolektivnoj obrani Europe”, rekao je.

Izvor: Agencije