Bashir u Sudanu, prkosi naredbi Južne Afrike

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir danas se iz Južne Afrike vratio u sudansku prijestolnicu Khartoum, uprkos tome što je sud u Pretoriji odlučio da bi trebalo da bude uhapšen na osnovu međunarodne potjernice zbog optužbi za ratne zločine.

Bashira je na aerodromu dočekalo nekoliko stotina oduševljenih pristalica, od kojih su neki uzvikivali “Bog je veliki”, dok su drugi plakali od sreće, prenosi Tanjug.

Predsjednik je po izlasku iz aviona podigao štap u vis i mahnuo okupljenima, prenijela je agencija AP.

Sud u Južnoj Africi je odlučio da Bashir, koji je u Johannesburgu učestvovao na samitu Afričke unije, treba da bude uhapšen po zahtjevu Međunarodnog krivičnog suda.

Konačna odluka suda je, međutim, donijeta nakon što je sudanski predsjednik napustio Južnu Afriku.

Pristalice Bashira nosili su postere na kojima je pisalo “Lav Afrike”, kao i one na kojima je sudanski predsjednik prikazan kako u vojnoj uniformi nosi kovčeg na kojem piše “Međunarodni krivični sud do vječnog odredišta”.

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su razočarane što Južna Afrika nije reagirala po pitanju sprječavanja sudanskog predsjednika Omara al-Bashira da napusti Johannesburg.

Glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke, nije na konferenciji za novinare rekao da je Južna Afrika trebalo da uhapsi Bashira, ali je istakao da je “očigledno, neka akcija trebalo da bude preduzeta”, prenosi Reuters.

Razočarenje ICC-a

Zamjenik glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda rekao je da je taj sud razočaran, jer južnoafričke vlasti nisu uhapsile sudanskog predsjednika.

“Naš stav je uvijek bio da je obaveza Južne Afrike jasna i nedvosmislena. Imala je obavezu da ga uhapsi”, rekao je James Stewart za agenciju AFP.

Stewart, zamjenik glavne tužiteljice Fatuae Bensoude, dodao je da će ovaj slučaj “na kraju možda ojačati sud, koji se neće povući kao što neki možda misle”.

Bashir je optužen za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocide tokom sukoba u Darfuru. Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo 400.000 ljudi je poginulo, a više od dva miliona napustilo domove od 2003. godine, kada su pobunjenici započeli oružanu pobunu.

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, rekao je da nalog za hapšenje Bashira shvata veoma ozbiljno i da ga moraju provesti zemlje potpisnice statuta Haškog suda.

Kako navode agencije, u noti koju je vlada objavila 5. juna, južnoafrički ministar vanjskih poslova Maite Nkoana-Mashabane, potpisao je sporazum o dodjeli diplomatskog imuniteta delegatima koji učestvuju na samitu Afričke unije u Johannesburgu.

Bashir je 2. juna položio zakletvu za novi petogodišnji predsjednički mandat, poslije izbora koji su obilježili slab odziv birača i bojkot opozicije.

Omar al-Bashir vlada Sudanom od 1989. kada je taj položaj preuzeo poslije državnog udara.

Izvor: Al Jazeera i Agencije