Papa odobrio osnivanje tribunala za suđenje biskupima

Papa Franjo odobrio je u srijedu formiranje tribunala pred kojim će se suditi biskupima optuženim da su zataškavali slučajeve svećenika pedofila i onima koji nisu spriječili seksualno zlostavljanje maloljetnika, javlja Srna.

U saopćenju iz Vatikana navodi se da će tribunal biti pod okriljem Kongregacije doktrine vjere, “radi suđenja biskupima u vezi sa zloupotrebom položaja u slučajevima zlostavljanja maloljetnika”.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, rekao je novinarima da će se biskupima suditi iako nisu preduzeli mjere da spriječe seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Vatikan je saopćio da je papa Franjo odobrio prijedlog komisije koja ga je savjetovala kako da iskorijeni seksualno zlostavljanje djece.

Oprost u ime Crkve

Grupe koje okupljaju žrtve godinama apeliraju na Vatikan da definira procedure prema kojima će biskupi snositi više odgovornosti u svojim dijecezama, čak i ako nisu direktno odgovorni.

Papa je u aprilu 2014. godine zatražio u ime Crkve oprost za zlostavljanje djece koje su vršili svećenici, istaknuvši da kazna za to nedjelo mora biti “veoma stroga”. 

“Osjećam se pozvan preuzeti na sebe svo zlo koje su počinili neki svećenici, očito manji broj, s obzirom na svekoliko svećenstvo, i lično tražiti oprost za štetu koju su pričinili spolnim zlostavljanjem djece. Crkva je svjesna tog zla. Nećemo ustuknuti što se tiče rješavanja problema i kazne koju ćemo predvidjeti. Mislim da one moraju biti veoma stroge, S djecom se ne smije poigravati”, rekao je tada papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve.

Papin smjeli potez smatra se najvećim korakom koji je Vatikan ikada poduzeo kako bi biskupi preuzeli odgovornost za nešto što su navodno učinili tokom svoje službe, prenose agencije.

Izvor: Agencije