Sisi: Potrebne zajedničke arapske vojne snage

Egipat će braniti region ako treba, rekao je Sisi (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi rekao je da je sve veća potreba za formiranjem zajedničkih arapskih vojnih snaga s obzirom na prijetnje militantnih grupa.

U poruci preko državne televizije, Sisi je rekao da egipatska vojska nema namjeru da izvrši bilo kakvu invaziju niti napadne neku državu, ali da će braniti Egipat i region “ukoliko zatreba, i u saradnji s našom arapskom braćom”.

Sisi je naveo da su i Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili vojne snage kao pomoć Egiptu, nakon što su borci grupe Islamska država Irak i Levant prošle sedmice u Libiji odsjekli glave 21 egipatskog Kopta, kršćana.

Egipatski vojni avioni napali su pozicije ISIL-a u istočnom libijskom gradu Darni u prošli ponedjeljak, nekoliko sati nakon što je ISIL objavio video sa ubistvom Kopta, prenosi Tanjug.

Prošle sedmice nastao je spor između Egipta i Katara nakon što je Katar prigovorio na egipatske napade u Libiji, kazavši da je Kairo trebao prije akcije konsultirati druge arapske zemlje.

Egipat kaže da je djelovao u samoobrani nakon što je ISIL ubio21 egipatskog Kopta u Libiji.

Napadi na ISIL

Ciljevi napada bili su kampovi ISIL-a, mjesta za obuku i skladišta oružja.

Vojska je u saopćenju kazala da je napad bio “osveta za krvoproliće i odmazda za ubice”.

Najmanje sedam civila, uključujući troje djece, ubijeno je u egipatskim zračnim napadima na sjeveroistoku Libije, koje je Kairo pokrenuo zbog pogubljenja 21 Kopta koje su oteli borci odani ISIL-u.

Sisijeva tvrdnja o potrebi zajedničkih arapskih vojnih snaga bila je prva javna izjava jednog arapskog lidera da je kreiranje takvih snaga mogućnost.

U novembru prošle godine, AP je izvijestio da su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt razgovarali o stvaranju vojnog saveza u borbi protiv oružanih grupa, s mogućnost da zajedničke snage interveniraju u regionu Bliskog istoka, prenio je AFP.

Izvor: Agencije