Iračka milicija prijeti Ankari

Grupa Asaib al-Haq prijeti napadima na turske interese u Iraku (AFP)

Iračka milicija zaprijetila je u četvrtak napadima na turske interese u Iraku, kao odgovor na “flagrantno uplitanje” u unutrašnje stvari zemlje.

“Odbacujemo i osuđujemo nedavne izjave turskog premijera, koje vidimo kao flagrantno uplitanje u unutrašnje stvari Iraka”, saopćila je grupa Asaib al-Haq, koja je odgovorna za neke od najvećih napada na strance u Iraku, prenosi Srna.

U saopćenju se dodaje da svaki pokušaj da se “pocijepa” irački nacionalni model igrajući na kartu frakcija i šireći otrov podjele šteti interesima svih i ko god to učini neće biti siguran, prenio je Reuters.

Odnosi između Turske i Iraka pogoršali su se u protekloj godini, a dvije zemlje razmijenile su optužbe za podsticanje tenzija.

Ankara je razbjesnila Bagdad razvijajući bliske odnose sa iračkim kurdskim autonomnim regionom, koji prkosi centralnoj Vladi potpisujući ugovore sa stranim naftnim kompanijama.

Frakcijsko ponašanje

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je ove sedmice vladu iračkog kolege Nourija al-Malikija da se ponaša frakcijski i upozorio da je Irak u opasnosti da bude uvučen u sukobe slične onima u susjednoj Siriji.

Borci grupe Asaib al-Haq odvojili su se od iračkog imama poznatog po borbi protiv Sjedinjenih Američkih Država, Muqtade al-Sadra i njegove Mahdi armije.

Asaib al-Haq jedna je od nekoliko milicija u Iraku, dobro je organizirana, ali je njena brojnost nepoznata.

Drugi izvor tenzije između Bagdada i Ankare je prisutstvo odbjeglog iračkog potpredsjednika Tareqa al-Hashemija u Turskoj.

On je u Bagdadu osuđen na smrt zbog rukovođenja odredima smrti.

Hashemi, sunitski musliman koji je početkom godine pobjegao u Tursku, kada su šiitske iračke vlasti tražile njegovo hapšenje, odbacio je optužbe i optužio Malikija, šiitskog muslimana, da je pokrenuo politički “lov na vještice” na sunitske protivnike.

Izvor: Agencije