Analitičari: Globalno tržište pametnih telefona konačno se oporavlja

Globalno tržište pametnih telefona u prvom tromjesečju je zabilježilo znatan rast isporuka i prihoda na godišnjem nivou, što je znak da se konačno oporavlja.

Analitičari su označili Samsung najboljim globalnim dobavljačem u isporukama jedinaca u prvom tromjesečju, i sa 20 postotnim tržišnim udjelom (REUTERS/Loren Elliott)

Globalno tržište pametnih telefona u prvom tromjesečju je zabilježilo znatan rast isporuka i prihoda na godišnjem nivou, što je znak da se konačno oporavlja, zajednički je zaključak nekoliko vodećih analitičkih kompanija o stanju tog tržišta.

Analitičke kompanije u svojim novim analizama stanja svjetskog tržišta pametnih telefona za prva tri mjeseca 2024. malo se razlikuju u brojkama oko tržišta, ali su, kako prenose telekom mediji, jedinstvene u zaključku “da se tržište konačno oporavlja nakon razdoblja kontrakcije i da će se trenutni pozitivni zamah vjerojatno zadržati tokom cijele godine”, prenosi Hina.

Prema analizama kompanije Counterpoint Research, prihodi globalnog tržišta pametnih telefona porasli su sedam posto na godišnjem nivou, “dosegnuvši najviši nivo do sada u prvom tromjesečju”, pri čemu ne navode konkretnu brojku za taj ukupni prihod, ali procjenjuju da 41 posto udjela ukupne tržišne vrijednosti drži Apple, kojeg s 18 posto slijedi Samsung te  Xiaomi i Oppo sa po šest posto i Vivo s četiri posto udjela.

Povećane isporuke

Globalne isporuke pametnih telefona prema procjenama Counterpoint Researcha povećane su za šest posto na nivou prvog tromjesečja, na 296,9 miliona jedinica, uglavnom potaknuto rezultatima u ključnim regijama, poput Evrope, Bliskog istoka i Afrike (MEA), te Kariba i Latinske Amerike (CALA).

Procjene analitičke kuće Omdia još su optimističnije sa rastom globalne isporuke pametnih telefona za 11,6 posto, na 300,4 miliona jedinica, potaknuto i stabilizacijom tržišta, snažnom potražnjom i smanjenjem problema u nabavnom lancu nakon problema u pandemijskim godinama.

U prva tri mjeseca 2024. mnogi su dobavljači pametnih telefona zabilježili veliki, dvoznamenkasti rast na godišnjem nivou, poput Xiaomija, Honora, Motorole i Realme, navodi Omdia, dodajući da je rast kod Transsiona i Huaweija bio i troznamenkasti.

Ponavljajući preliminarne podatke analitičara kompanije IDC, i ostali su označili Samsung najboljim globalnim dobavljačem u isporukama jedinaca u prvom tromjesečju, i sa 20 postotnim tržišnim udjelom.

Apple je pao na drugo mjesto zbog problema na ključnim tržištima poput Kine, koja im je po opsegu isporuka drugo najveće tržište nakon SAD-a, no u Kini se od druge polovine prošle godine suočava s intenzivnom konkurencijom Huaweija u premium segmentu kineskog lokalnog tržišta, što je pridonijelo “razočaravajućim isporukama” iPhonea u prvom kvartalu.

U svemu će, prema analitičarima, ali i proizvođačima, ključna tehnologija i za to tržište biti vještačka inteligencija (AI), koju već naveliko u svoje uređaje dodatno integriraju i nadograđuju gotovo svi, a analitičari kompanije Canalys ističu i da će se dobavljači ove godine usredotočiti i na istraživanje načina za komercijalizaciju generativnog AI (GenAI) vala.

“Evolucija AI rješenja na uređaju za pametne telefone ovisi o strateškim savezima među brendovima, dobavljačima čipova i softverskim kompanijama. Dobavljači će tražiti otvorenu saradnju s vodećima u industriji kako bi krajnjim korisnicima donijeli jedinstvena i personalizirana AI rješenja. Dugoročno gledano, dobavljači će nastojati dovesti ove značajke vještačke inteligencije u srednje cjenovne razrede kako bi dodali više korisnika svojim izvornim ekosistemima vještačke inteligencije i povećali prihode”, komentiraju iz Canalysa.

Izvor: Agencije