Huawei ostvaruje prihod od oko 100 milijardi dolara uprkos američkim sankcijama

Prihodi u 2013. su porasli za 9,63 posto, odnosno na 97,48 milijardi dolara, u odnosu na prethodnu godinu pri čemu je potrošački biznis značajno doprinio ovoj cifri rastući za 17,3 posto.

Godina 2023. je treća uzastopna godina rasta poslovanja Huaweija (Reuters)

Kineska kompanija Huawei Technologies zabilježila je najbrži rast 2023. u posljednje četiri godine, usljed oporavka potrošačkog sektora i prihoda od novih poslova poput proizvodnje komponenti pametnih automobila, što je ubrzalo njen oporavak od američkih sankcija.

Prihodi u 2013. su porasli za 9,63 posto, odnosno na 704,2 milijarde juana (97,48 milijardi dolara), u odnosu na prethodnu godinu pri čemu je potrošački biznis značajno doprinio ovoj cifri rastući za 17,3 posto, to jest na 251,49 milijardi juana (35 milijardi dolara).

Sjedinjene Američke Države su 2019. godine uvele ograničenja na pristup Huaweija američkoj tehnologiji i optužile kompaniju da predstavlja sigurnosnu prijetnju, što Huawei poriče.

Prošla godina je bila treća uzastopna godina rasta poslovanja kompanije nakon što su prihodi u 2021. pali za oko trećinu kada je kompanija počela da iscrpljuje svoje rezerve čipova, ali prihodi su i dalje niži u odnosu na svoj vrhunac zabilježen 2020. godine od 891,3 milijarde juana (123 milijarde dolara).

Značajan rast

U izjavi za novinare, rotirajući predsjednik kompanije Ken Ho rekao je da su ovi rezultati u skladu s očekivanjima. “Prošli smo kroz mnogo toga u proteklih nekoliko godina”, rekao je on. “Ali smo sve izazove, jedan za drugim, savladavali i mogli smo zabilježiti rast.”

Neto dobit u 2023. godini porasla je za 144,5 posto na 87 milijardi juana (12 milijardi dolara).

Huaweijev segment softvera i komponenti za pametne automobile, koji se počeo proizvoditi prije otprilike četiri godine, također je doživio značajan rast, iako zbog niže uporedne osnove, uz povećanje od 128,1 posto u odnosu na prethodnu godinu na 4,7 milijardi juana (651 milion dolara).

Dio značajnog rasta koji je Huawei ostvario pripisuje se njegovom oživljavanju poslovanja u konkurenciji s iPhoneom koji proizvodi američki gigant Apple, te usponu njegovog sektora oblaka u odnosu na Alibabu, navodi Bloomberg.

Huawei napreduje

Posljednji rezultati potvrđuju napredak Huaweija, u nastavku svog puta usljed brojnih izazova, kojem su Sjedinjene Američke Države godinama uvodile sankcije i izvozna ograničenja.

Huaweijev telefon izazvao je zabrinutost zbog napretka ultraljubičaste tehnologije prije otprilike dvije godine, kada je prijavio patent vezan za ovu tehnologiju.

Čini se da Kirin 9000S čip u novom Huawei telefonu koristi 7 nm procesni čvor, što je mjera koliko je mala veličina kola čipa, a time i njegove snage.

Trenutne američke sankcije zabranjuju Kini da uvozi proizvodnu opremu za procesne čvorove manje od 14 nanometara, tehnologiju koja se smatrala vrhunskom u 2015. godini.

Izvor: Agencije