Zbog varanja na troškovima kažnjena farma vjetroelektrana, sad pomaže siromašne

Dorenell Windfarm Limited, na sjeveroistoku Škotske, naplaćivao je ‘pretjerane cijene’ kada je od njega zatraženo da smanji proizvodnju struje, utvrdio je britanski regulator Ofgem.

Vjetroelektrana Dorenell ima 59 vjetroturbina i nalazi se na sjeveroistoku Škotske (Jean-Paul Pelissier / Reuters - Ilustracija)

Farma vjetroelektrana u Velikoj Britaniji mora uplatiti 5,5 miliona funti (6,4 miliona eura) u fond za pomoć ranjivim domaćinstvima zbog umjetno izazvanog dizanja troškova „mirovanja“ turbina koji su rezultirali većim cijenama struje za potrošače.

Dorenell Windfarm Limited (DWL) u vlasništvu francuskog EDF-a naplaćivao je „pretjerane cijene“ kada je od njega zatraženo da smanji proizvodnju struje, utvrdio je britanski regulator Ofgem.

Kada mreža ne može primiti više struje, kompanije moraju isključiti turbine, a regulator im isplaćuje naknadu za mirovanje, javlja dpa.

„Ofgem smatra da je DWL naplaćivao previsoke cijene za smanjenje proizvodnje tamo gdje se to od njega tražilo kako bi sistem bio uravnotežen, a (njegov) prekršaj povećao je troškove za potrošače“, naveo je Ofgem.

Prihvatili platiti kaznu

Neke pretpostavke koje je kompanija koristila u izračunu naknada veće su nego što je potrebno za nadoknadu troškova „mirovanja“, naglasio je Ofgem. DWL-ove cijene „nisu ispravno odražavale financijsku korist od smanjenja proizvodnje“, dodao je regulator.

Kompanija je Ofgemu odgovorila da smatra kako se pridržavala propisa, ali je prihvatila zaključak regulatora i platit će 5,5 miliona funti u dobrovoljni fond za pomoć ranjivijim domaćinstvima.

„DWL prihvata odgovornost za nenamjerno kršenje uvjeta licence za ograničenje prijenosa (TCLC). Zato je DWL promijenio politiku određivanja cijena na aukciji kako bi izbjegao kršenje odredbi u budućnosti“, odgovorio je glasnogovornik kompanije, naglasivši da su sarađivali s regulatorom.

Vjetroelektrana Dorenell ima 59 vjetroturbina i nalazi se uz autocestu A941, južno od Dufftowna, na sjeveroistoku Škotske, prenosi Hina.

Izvor: Agencije