Države G7 postigle dogovor o zatvaranju elektrana na ugalj do 2035. godine

‘Imamo dogovor o postepenom izbacivanju uglja u prvoj polovini 2030-ih’, potvrdio je Andrew Bowie, britanski ministar zadužen za energetsku sigurnost.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta (Kacper Pempel / Reuters)

Ministri energetike Grupe sedam ekonomski vodećih zemalja (G7) dogovorili su se da će njihove države, u borbi protiv klimatskih promjena, zatvoriti termoelektrane na ugalj najkasnije do 2035. godine.

“Imamo dogovor o postepenom izbacivanju uglja u prvoj polovini 2030-ih”, rekao je Andrew Bowie, britanski ministar zadužen za energetsku sigurnost za italijansku televiziju Class CNBC.

Dodao je da je ovo historijski sporazum koji nisu uspjeli postići na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2023.

 

 

 

 

 

(COP28) u Dubaiju.

Finaliziranje sporazuma

“Prilično je nevjerovatno da se nacije G7 okupe za stolom da pošalju taj signal svijetu – da smo mi, napredne svjetske ekonomije, posvećene postepenom izbacivanju uglja do početka 2030-ih”, kazao je Bowie.

Italijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin najavio je da će ministri koji prisustvuju sastanku u Torinu finalizirati sporazum u utorak.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici Vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije