UN oglasio ‘crvenu uzbunu’ zbog klimatskih promjena

Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, uz klimatski fenomen El Nino, oborile su rekorde 2023. godine.

Naučnici upozoravaju da bi 2024. mogla biti i gora jer El Nino podiže temperature (REUTERS/Nacho Doce)

Prošle godine oboreni su svi globalni klimatski rekordi, upozorila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), izrazivši posebnu zabrinutost zbog zagrijavanja okeana i topljenja morskog leda.

WMO je u svom godišnjem izvještaju o Stanju globalne klime istaknuo da su prosječne temperature dosegle najviši nivo u 174 godina mjerenja – 1,45 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, prenosi Hina.

Temperature okeana bile su najviše u 65 godina mjerenja i više od 90 posto mora doživjelo je toplinski val, po WMO-u.

“WMO oglašava crvenu uzbunu svijetu”, rekla je generalna sekretarka WMO-a Celeste Saulo, koja je na dužnost stupila u januaru.

“Ono što smo doživjeli 2023, posebno nezapamćena toplina okeana, povlačenje ledenjaka i gubitak morskog leda na Antarktiku, razlog je za posebnu zabrinutost.”

Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, uz klimatski fenomen El Nino, oborile su rekorde 2023. godine.

Podizanje temperature

Naučnici upozoravaju da bi 2024. mogla biti i gora jer El Nino podiže temperature.

Izvještaj je upozorio na veliko smanjenje morskog leda na Antarktiku. Najviši izmjereni nivo iznosio je milion kvadratnih kilometara manje od ranijeg rekorda, što odgovara otprilike površini Egipta.

Taj trend, u kombinaciji sa zatopljavanjem okeana zbog čega se voda širi, pridonio je više nego dvostruko većoj stopi podizanja morskog nivoa u proteklom desetljeću u odnosu na razdoblje od 1993. do 2002, po WMO-u.

Toplina je bila koncentrirana u sjevernom Atlantiku gdje su temperature potkraj 2023. bile u prosjeku tri stepena Celzijusa iznad prosjeka, navodi se u izvještaju.

Više okeanske temperature pogađaju osjetljive morske ekosisteme i mnoge riblje vrste pobjegle su sjevernije od tog područja u hladnije vode.

Izvor: Agencije