El Nino slabi, ali temperature će i dalje biti visoke

Postoji 60 posto izgleda da se El Nino zadrži od marta do maja i 80 posto izgleda da neutralni uvjeti budu od aprila do juna, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

U martu, aprilu i maju očekuje se da će temperature biti iznad prosjeka u svim regijama (Angga Budhiyanto / NurPhoto via Getty Images)

Vremenski obrazac El Nino počeo je slabjeti, ali će nastaviti poticati iznadprosječne temperature širom svijeta, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

El Nino je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku.

El Nino, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, obično traje devet do 12 mjeseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše, prenosi Reuters.

Postepeno slabljenje

Glasnogovornica WMO-a Claire Nullis rekla je da je El Nino dostigao vrhunac u decembru i da će ući među pet najjačih u historiji.

“Sada postepeno slabi, ali očito će nastaviti utjecati na globalnu klimu u nadolazećim mjesecima”, rekla je Nullis novinarima u Ženevi.

“Očekujemo temperature iznad normale u nadolazećim mjesecima, između marta i maja, i općenito u većini kopnenih područja.”

Doprinos temperaturnim rekordima

U odvojenoj izjavi, glavna sekretarka WMO-a Celeste Saulo rekla je da je El Nino djelomično pridonio nedavnim temperaturnim rekordima.

“Svaki mjesec od juna 2023. postavio je novi mjesečni temperaturni rekord, a 2023. godine je bila daleko najtoplija godina do sada zabilježena”, rekla je Saulo. “El Nino je pridonio ovim rekordnim temperaturama, ali staklenički plinovi koji zadržavaju toplinu nedvosmisleno su glavni krivac.”

WMO je naveo da postoji 60 posto izgleda da se El Nino zadrži od marta do maja i 80 posto izgleda da neutralni uvjeti budu od aprila do juna.

Postoji mogućnost da se La Nina – vremenski obrazac karakteriziran neuobičajeno niskim temperaturama u Tihom okeanu, razvije kasnije tokom godine, ali izgledi ostaju neizvjesni, dodali su iz WMO-a.

Izvor: Agencije