Zamjenjive baterije se vraćaju na velika vrata

Novim pravilima, koja narednih godina stupaju na snagu u Evropskoj uniji i koja će se odraziti na cijeli svijet, svi elektronski uređaji će morati imali lako zamjenjivu bateriju.

Ranijih godina je bilo uobičajeno da mobilni telefoni imaju lako zamjenjive baterije (Reuters)

Elektronski uređaji poput pametnih telefona, tableta, laptopa već duži niz godina imaju zajedničku karakteristiku: komponente su dovoljno dobre da uređaji godinama mogu bez problema raditi i ne zadavati glavobolje vlasnicima. Ipak, “slaba karika” budu baterije koje nakon određenog perioda izgube svoje početne performanse, odnosno “kraće traju”. Za mnoge, to je najčešći razlog što se odluče na zamjenu telefona ili tableta, odnosno bilo kojeg drugog uređaja koji se napajaju putem baterije.

S takvim problemom se suočava i Sarajlija Anel Dedić, koji je, kako kaže, više nego zadovoljan radom svog iPhonea kupljenog 2019. Problem je, ističe, što ga često mora i dvaput dnevno dopunjavati.

“Baterija jednostavno ne traje kao prije. Prije sam mogao cijeli dan ‘izgurati’ s jednim punjenjem, danas je to gotovo nezamislivo. Iako telefon i dalje pravi odlične fotke, bez problema koristim sve aplikacije koje mi trebaju, uskoro ću morati kupiti novi mobitel. A tome se ne radujem, jer mi taj trošak trenutno stvarno ne treba”.

Dedić, naravno, nije jedini koji se našao u sličnoj situaciji.

Skupa zamjena

Gotovo je teško prisjetiti se vremena kada je bilo moguće kupiti bateriju za naše telefone ili laptope i lagano ih zamijeniti, kao baterije u, primjera radi, svjetiljkama. Proizvođači već dugi niz godina na tržište plasiraju uređaje sa integriranim baterijama, koje iako se mogu u praksi zamijeniti, traže puno truda, specijaliziranog alata i ekspertize, sve ono što prosječan korisnik često nema. Osim toga, neki proizvođači traže da se zamjene obave u ovlaštenim, ujedno i skupljim, servisima. U suprotnom, uređaj može ostati zaključan, pa samim i tim neiskoristiv.

Kada se na cijenu zamjenske baterije dodaju troškovi “ruku”, odnosno servisera, mnogi kupci se odluče da zamijene kompletan uređaj kad izgubi performanse koje je nekad imao, umjesto da nastave koristiti generalno ispravan telefon, tablet, mobitel…

“Iskreno, najsretniji bih bio kada bi mogao kupiti novu bateriju za nekih 20-ak eura i nastaviti koristiti svoj telefon”, kaže Dedić.

Za korisnike u Evropskoj uniji, a posljedičnog i cijelog svijeta, ovih dana je stigla dobra vijest. Prema odluci Evropskog vijeća svi elektronski uređaji, bez obzira da li se radilo o mobilnim telefonima, tabletima, laptopima, električnim biciklima, romobilima, automobilima… svemu onom što traži dopunjive baterije, od 2027. godine moraju imati mogućnost da korisnik sam, bez velikih problema, velikog znanja i posebnog alata, može zamijeniti dotrajalu bateriju u svom uređaju.

Time se, smatraju u Vijeću, potiče kružna ekonomija kojom bi se reciklirala ili ponovno upotrijebila elektronika, smanjio bi se elektronski otpad i generalno smanjili troškovi s kojim su suočeni kupci.

Kako velikani, kao što su iPhone, Samsung, Huawei… ne djeluju lokalno, odnosno regionalno, za očekivati je da neće biti posebni uređaji namijenjeni za tržište EU-a i za ostatak svijeta, već da će čitava proizvodnja biti uveliko prilagođena zahtjevima Evropljana. Zbog toga će u konačnici, uprkos određenim izazovima, profitirati kupci iz cijelog svijeta.

Produženi vijek uređaja

Krunoslav Ćosić, glavni urednik na web portalu Portofon, podsjeća da su proizvođači pametnih telefona sve svjesniji teme održivosti, koju vrlo često ističu, a koja za sobom povlači i određene obaveze.

“Shvaćaju kako je potrošačima danas vrlo bitno biti informiran gdje se proizvode odjeća i obuća, kozmetika ili čokolada, kakvi su radni uvjeti u tvornicama i tko sve tamo radi. Potrošači su sve zainteresiraniji za cijeli proces izrade pametnih telefona – od sirovina koje se koriste u proizvodnji, životnog vijeka uređaja te na kraju u njegovom prihvatljivom zbrinjavanju. Istovremeno, i Europska unija više ne želi da proizvođači uništavaju neprodan tekstil i elektroničku opremu te ih tjera na sve više popravaka uređaja”.

Kako kaže, već sada nekoliko proizvođača nudi mogućnost da korisnik sam kod kuće zamijeni razbijeni ekran, istrošenu bateriju i oštećeni konektor punjenja, a za to je potrebno pet do deset minuta, uz jednostavne upute i alat, ali i uređaje koji su prilagođeni otvaranju za korisnike. Takav ekran košta 50 eura, baterija oko 25, a konektor punjenja 20-ak eura, ističe Ćosić.

Pri tome korisnik ne mora odlaziti u servis, ostavljati uređaj barem nekoliko dana, pri čemu će ostati i bez svih podataka te će ih morati ponovo vraćati nakon popravka uređaja u servisu, u kojem moraju isprobati funkcionalnost, a pri tome ne smiju imati pristup korisnikovim podacima, napominje stručnjak za mobilnu tehnologiju.

Pravila koja će biti na snazi od 2027. godine u Evropskoj uniji donosi niz prednosti, ali određenih nedostataka.

Kako kaže Ćosić, mogućnost lako zamjenjive baterije povlači za sobom prednost nižeg troška za korisnika, dužu eksploataciju uređaja, ali i neke nedostatke: u tom slučaju baterija ima nešto manji kapacitet jer je potrebno osigurati jednostavnu zamjenu baterije u prostoru koji uz to mora i lijepo izgledati, za razliku od zatvorenog kućišta u koje korisnik nema uvid.

Dodatno, uređaji kod kojih je moguća zamjena baterije više nisu toliko čvrsti i doći će do “škripuckanja” stražnjeg dijela.

Pored toga, teže će biti riješiti zaštitu od prašine i vode, iako su relativno dobra (ali ne i savršeno dobra) rješenja postojala do prije sedam-osam godina, dok su se koristile zamjenjive baterije u svim mobitelima, kaže Ćosić.

Prednost za korisnike

Korisnici su navikli da im vlasti ili velike kompanije često “serviraju” nova pravila i zakone koji bi u teoriji trebali zaštiti kupce, ali se često u praksi to pokaže upravo suprotno. U slučaju novih pravila koja bi trebala stupiti na snagu narednih godina, djeluje da će ipak “mali čovjek” u konačnici imati korist.

Ćosić smatra da će odlukom Evropske unije korisnici na kraju ipak profitirati jer će sa zamjenom baterije dobiti jeftinu alternativu kupovini novih uređaja koji unatrag nekoliko godina baš i ne donose inovacije, zbog čega i dalje postoji trend pada prodaje pametnih telefona u svijetu – u drugom kvartalu ove godine pad prodaje je u odnosu na isto razdoblje lani bio 11 posto.

“5G i sklopivi uređaji nisu se pokazali kao razlog da bi korisnici mijenjali uređaje te se zamjena uređaja u prosjeku obavlja tek nakon 40-ak mjeseci […] Zamjena baterije, ne samo na pametnim telefonima nego i na tablet te prijenosnim računalima, mnogima će poboljšati kućni budžet u ovim teškim vremenima kada elektronika pada u drugi plan, u vrijeme kada se ljudi plaše u trgovini pogledati kolike su cijene jaja, ulja, bureka…”, ističe Ćosić.

Poboljšanje efikasnosti recikliranja

Prema novim pravilima, poboljšat će se sakupljanje elektronskog otpada. Tako će proizvođači morati prikupiti 63 posto otpada od prijenosnih baterija do kraja 2027. godine, a do 2030. godine taj postotak mora porasti na 73 posto.

Osim toga, ponovno korištenje litija, materijala korištenog za baterije, bi trebalo biti u fokusu. Proizvođači moraju do kraja 2027. godine iz otpadnih baterija povratiti 50 posto litija, a do kraja 2031. godine taj postotak bi trebao porasti na 80 posto. Prikupljeni litij bi se zatim trebao koristiti za proizvodnju novih baterija.

Dodatno, nove regulative bi trebale i poboljšati efikasnost recikliranja, pa je cilj da se za nikal-kadmij baterije postigne 80 posto mogućnosti recikliranja do kraja 2025. godine, a 50 posto za druge vrste odbačenih baterija do kraja te godine.

Ujedno, prenosne baterije se moraju sastojati od minimalne količine recikliranih materijala, postavljenih na 16 posto za kobalt, 85 posto za olovo, šest posto za litij i šest posto za nikal.

Ovi propisi pokazuju predanost EU-a stvaranju zelenije i održivije budućnosti za pametne telefone i druge uređaje na baterije. Promoviranje kružne ekonomije za baterije, EU poduzima značajne korake prema smanjenju otpada i očuvanju resursa u tehnološkoj industriji.

Izvor: Al Jazeera