Iako je raj za digitalne nomade, BiH ne koristi njihov potencijal

Dvije godine nakon podnošenja inicijative za uvođenje viza za digitalne nomade, tromjesečne turističke vize i dalje su jedina opcija za njihov boravak u Bosni i Hercegovini.

Digitalni nomad Mustafa Ahmed porijeklom je iz Somalije, rođen je u Italiji, a odrastao u Norveškoj (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kada je 2020. godine, tokom pandemije, odlučio raditi na daljinu iz drugih zemalja umjesto da ostane kod kuće u Norveškoj, Mustafa Ahmed doputovao je na vikend izlet u Beograd koji ga je osvojio toliko da je odlučio produžiti svoj boravak.

“Kao freelancer sam fleksibilan da se selim iz jedne zemlje u drugu, međutim kao norveškom državljaninu odobren mi je samo 90-dnevni boravak bez vize”, kaže Ahmed.

Na početku mu, priča ovaj noverški influenser i digitalni nomad u razgovoru za Al Jazeeru, ideja o selidbi u novu zemlju svaka tri mjeseca nije teško padala, no kako je počeo vezivati se za mjesta koja je posjećivao, tako je i odlazak postajao sve teži.

“Naročito je izazovno kada postoji obavezna šestomjesečna pauza prije povratka”, iskren je.

Oduševljen balkanskim zemljama koje je posjećivao želio je iskoristiti svoju popularnost na društvenim mrežama za njihovu promociju.

“Tri mjeseca nije bilo dovoljno. To me u februaru 2023. dovelo u Bosnu i Hercegovinu, uz želju da istražim i pokažem suštinu ove fascinantne zemlje na svojim društvenim platformama”, pojašnjava.

Promocija zemlje u kojoj boravi

Priča nam kako je za nešto više od dva mjeseca provedena u Bosni i Hercegovini otkrio mnoštvo stvari koje želi pokazati i podijeliti sa svojim pratiocima, no još mu je mnogo toga ostalo da istraži.

“Strastveno dijelim svoja iskustva i uvide sa svojim pratiocima, koji su se također zaljubili u ovu zemlju”, kaže Ahmed.

Prema njegovoj ocjeni, ukusna hrana, nevjerovatno ljubazni ljudi, pristupačne cijene i bajkovita priroda čine Bosnu i Hercegovinu savršenom destinacijom za digitalne nomade.

Iako bi rado produžio svoj boravak u ovoj balkanskoj zemlji, uskoro će morati spakovati svoje kofere jer status digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini nije regulisan.

“Dobijanje vize nakon isteka početnog razdoblja od 90 dana nije lak podvig. Preostaje nam nekoliko opcija, poput vjenčanja ili dobijanja radne dozvole, ali kompletan proces može biti jako dug i zastrašujući”, kaže Ahmed.

Važnost uvođenja viza za digitalne nomade

Ističe da bi uvođenje viza za digitalne nomade u Bosni i Hercegovina, ali i zemljama iz okruženja koje to još uvijek nisu uradile, uveliko koristilo pojedincima poput njega koji žele ostati duže zemlji i promovisati njene ljepote.

“Nadam se da će, ako se uvede viza za digitalne nomade, proces njenog dobivanja biti jednostavan. Kao kreator sadržaja, željan sam nastaviti promovisati ove zemlje na društvenim mrežama i vjerujem da bi mi viza za digitalne nomade značajno pomogla i olakšala”, pojašnjava Ahmed.

Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je još 2021. godine upućena inicijativa čijim bi se usvajanjem Bosna i Hercegovina pridružila rastućoj grupi zemalja koje digitalnim nomadima nude posebne vize. U međuvremenu su konkretniji koraci izostali, tako da su tromjesečne turističke vize i dalje jedina opcija za boravak digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je atraktivna za digitalne nomade zbog prirodnih ljepota, turističkih sadržaja te niskih troškova života. Istovremeno, radi se o osobama s u pravilu dobrim primanjima, koje doprinose ekonomiji zemlje u kojoj borave”, rekao je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nakon podnošenja inicijative.

Benefiti za ekonomiju i turizam

Brojni stručnjaci saglasni su da boravak digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini donosi niz korisri za ekonomiju i turizam.

“Ekonomski posmatrano, riječ je o indirektnim benefitima koji podrazumijevaju konkretnu potrošnju. Digitalni nomadi će vjerovatno trošiti svoj dohodak u Bosni i Hercegovini, pritom plaćajući poreze, najvećim dijelom porez na dodatnu vrijednost (PDV), ali tu su svakako akcize, a s druge strane podržavajući domaću, lokalnu privredu. To je najkonkretniji utjecaj digitalnih nomada na razvoj domaće ekonomije”, pojašnjava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Uz ekonomske benefite, boravak digitalnih nomada podrazumijeva i značajnu promociju i reklamu zemlje u kojoj borave, zbog često dijeljenja svojih iskustava na društvenim mrežama, što dalje privlači turiste.

Senad Šantić, osnivač kompanije ZenDev, koji godinama radi na promociji Bosne i Hercegovine kao odlične destinacije za digitalne nomade, kaže da digitalne nomade možemo promatrati kao dugoročne turiste koji ostavljaju svoj novac u našoj državi.

“Osim ekonomskog benefita veliki je potencijal sklapanja saradnje i međusobnog dijeljenja znanja ako izgradimo kulturu i zajednicu digitalnih nomada”, kaže Šantić.

“Jan de Jong i Hrvtaska i Crna Gora su odličan primjer kako je implementacija vize za digitalne nomade poboljšala ponudu države i privukla novi segment turista”, zaključuje Šantić.

Izvor: Al Jazeera