SAD, EU, Kina i Britanija se složile da AI predstavlja rizik za čovječanstvo

Postoji potencijal za ozbiljnu, čak i katastrofalnu štetu, bilo namjernu ili nenamjernu, rečeno je na konferenciji o vještačkoj inteligenciji u Velikoj Britaniji.

Predstavnici 28 zemalja potpisali takozvanu Bletchley deklaraciju o vještačkoj inteligenciji (Reuters)
Predstavnici 28 zemalja potpisali takozvanu Bletchley deklaraciju o vještačkoj inteligenciji (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Kina i Velika Britanija složile su se sa tekstom prve međunarodne deklaracije o vještačkoj inteligenciji (AI) u kome se navodi da ova nova tehnologija predstavlja potencijalno “katastrofalan” rizik za čovječanstvo.

Na konferenciji u Velikoj Britaniji, 28 zemalja je potpisalo takozvanu Bletchley deklaraciju, nazvanu po mjestu okupljanja zvaničnika, prenosi The Guardian.

“Postoji potencijal za ozbiljnu, čak i katastrofalnu štetu, bilo namjernu ili nenamjernu, koja proističe iz najznačajnijih mogućnosti ovih AI modela”, navodi se u tekstu ovog dokumenta.

Potencijalni rizici vještačke inteligencije

Deklaracija se ne slaže sa uspostavljanjem međunarodnog centra za testiranje vještačke inteligencije u Velikoj Britaniji, kao što su se nadali neki u britanskoj vladi, ali ona predstavlja model za međunarodnu saradnju u budućnosti.

U tekstu se naglašava hitnost “produbljivanja razumijevanja potencijalnih rizika AI” s obzirom na rast ulaganja u ovu tehnologiju.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak je pozdravio ovu deklaraciju i rekao da se najveće svjetske sile u razvoju AI slažu povodom mogućih rizika vještačke inteligencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada