Sena u alarmantnom stanju uoči Olimpijskih igara

Nevladina organizacija Surfrider Foudation izrazila je zabrinutost zbog kvalitete vode rijeke Sene nakon što je analizirala uzorke vode posljednjih šest mjeseci.

Suočen s alarmantnim rezultatima, Surfrider izražava sve veću zabrinutost za kvalitetu vode i ukazuje na rizike za sportiste, ali i stanovništvo (Stephanie Lecocq / Reuters)

Gotovo 100 dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu, nevladina organizacija za zaštitu voda, Surfrider Foundation je upozorila na “alarmantno” stanje voda rijeke Sene gdje će se održati nekoliko olimpijskih i paraolimpijskih takmičenja.

Nevladina organizacija Surfrider Foundation izrazila je zabrinutost zbog kvalitete vode rijeke Sene nakon što je analizirala uzorke vode posljednjih šest mjeseci, prenosi Hina.

Od 14 mjerenja koje je ta fondacija provela od kraja septembra 2023. do marta ove godine, na mjestima na kojima će se održati takmičenja u triatlonu i plivanju na otvorenim vodama, za 13 je utvrđeno da su “iznad ili veoma iznad pragova preporučenih za plivanje”.

S obzirom na evropsku “plivačku” direktivu iz 2006. i ljestvice plivačkih i triatlonskih saveza, koncentracije dvije bakterije koje ukazuju na fekalnu kontaminaciju, Escherichia coli i enterokoka, ne smiju prijeći 1.000 jedinica za stvaranje kolonija (cfu)/100 ml u E. coli i 400 cfu/100 ml u enterokoku.

Zagađenje vode

Analize koje je proveo Surfrider, u partnerstvu s laboratorijem Eau de Paris i Analy-Co, pokazuju koncentracije E. coli redovito veće od 2.000 cfu/100 ml (maksimalno 7.250 ispod mosta Alma 7. februara 2024.) i 500 cfu/100 ml za enterokoke (maksimalno 1.190 što je zabilježeno 7. februara).

Analizirani period nije dio onog predviđenog za takmičenja na Seni, koja će biti rezervirana za ljetne mjesece. Međutim, druge analize koje je pariska gradska vijećnica poslala AFP-u početkom 2024. godine, već su pokazale da između juna i septembra 2023. nijedna od 14 pariskih tačaka nije postigla dovoljni nivo kvalitete u odnosu na evropske direktive.

Suočen s ovim alarmantnim rezultatima Surfrider izražava sve veću zabrinutost za kvalitetu vode i ukazuje na rizike za sportiste, ali i stanovništvo.

Olimpijske igre su na programu od 26. jula do 11. augusta, dok su Paraolimpijske igre od 28. augusta do 8. septembra.

Izvor: Agencije