Gut-Behrami po drugi put najbolja skijašica svijeta

I u muškoj konkurenciji odavno je poznat ukupni pobjednik. Uvjerljivo, sa gotovo dvostrukom prednošću u odnosu na prvog pratitelja, Veliki kristalni globus osvojio je Marco Odermatt.

U ukupnom poretku dvije utrke prije kraja sezone ima 1.680 bodova, nedostižnih 208 više od Federice Brignone (Christian Bruna / EPA)

Iako su do kraja sezone ostale još dvije utrke, švicarska skijašica Lara Gut-Behrami je osvojila Veliki kristalni globus u Svjetskom kupu. Za titulu najbolje skijašice sezone, ali i najbolje u veleslalomu bilo joj je dovoljno da u posljednjoj utrci u toj disciplini, voženoj u austrijskom Saalbachu, osvoji 11. mjesto.

U poretku skijašica u veleslalomu na kraju je osvojila 771 bod, druga je pobjednica posljednje utrke Federica Brignone iz Italije (750 bodova), dok je treća Sara Hector iz Švedske (583 boda).

Gut-Behrami je drugi put u karijeri osvojila Veliki kristalni globus. U ukupnom poretku dvije utrke prije kraja sezone ima 1.680 bodova, nedostižnih 208 više od Brignone (1.472 boda), dok je treća Amerikanka Mikaela Shiffrin sa 1.409 bodova.

Veliki izazov za Muzaferiju

Predstojećeg vikenda, također u Saalbachu, voze se posljednje dvije utrke Svjetskog kupa u alpskom skijanju – superveleslalom i spust, a na završnici će nastupiti i jedno od iznenađenja ove sezone, bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija.

I u muškoj konkurenciji odavno je poznat pobjednik. Uvjerljivo, sa gotovo dvostrukom prednošću u odnosu na prvog pratitelja, Veliki kristalni globus osvojio je Švicarac Marco Odermatt (1.902 boda). Drugi je njegov sunarodnjak Loic Meillard sa 983 boda, a treći Austrijanac Manuel Feller sa 952 boda.

Izvor: Agencije