Više od igre: Vrijeme sporta i politike Preševske doline

Predsjednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa rekao je da sportski klubovi koji okupljaju Albance žele da se takmiče u ligama na Kosovu, ali mu iz najvećeg lokalnog sportskog kolektiva poručuju da to ne žele i da ne treba miješati politiku i sport.

Veliki Trnovac je selo sa više od 5.000 žitelja, isključivo Albanaca, a lokalni fudbalski klub jedan od njegovih simbola (Ustupljeno Al Jazeeri)

Serija Više od igre Zdravka Šotre iz prošlog veka, gde sport nije samo puko jurcanje za loptom, kao da se ovih dana ponovo snima u regionu Preševske doline na jugu Srbije, ali sa novim rediteljem oličenim u liku Ragmija Mustafe, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Mustafa, zagovornik pripajanja ovog dela Srbije Kosovu sa kojim se graniči, sportskim je žargonom napravio “gužvu u kaznenom prostoru” izjavom da sportski klubovi koji u Bujanovcu i susednom Preševu okupljaju Albance “zahtevaju da se takmiče pod okriljem kosovskih sportskih saveza”.

Ova bi njegova inicijativa, međutim, verovatno prošla ispod radara da nije reagovala uprava Fudbalskog kluba Ternoci, najvećeg i jednog od najuspešnijih sportskih kolektiva koji okuplja Albance iz regiona, saopštenjem da Mustafa iznosi svoj lični stav i da je njima, klubu i igračima, sasvim udobno u Zoni “Jug”, pretposlednjem rangu takmičenja u Srbiji u koju su se, posle nekoliko pokušaja, plasirali prošle sezone.

U Bujanovcu i Preševu, gde Albanci čine dominantnu zajednicu, još uvek je na delu podela na “albansko” i “srpsko”, a to je, paradoksalno, posebno izraženo u sferama gde ne bi smelo da bude etničkih podela – u sportu, kulturi ili umetnosti.

A pošto je sve, u konačnici, povezano sa novcem, situacija eskalira kada lokalna samouprava, u kojoj su od izbora 2020. na vlasti albanske stranke, deli budžetska sredstva za sport, što je redovna prilika za negodovanje srpskih klubova nezadovoljnih načinom raspodele i količinom dobijenih para.

Izjava samo produbila jaz

Činjenica da je Mustafa navodne zahteve sportista izneo pred kosovskim ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom prilikom njegove posete Preševu krajem februara, samo je produbila jaz koji i dalje postoji između lokalnih Srba i Albanaca, ali pokazala da je u pitanju izjava koja više ima veze sa politikom nego sa sportom, što su procenili i ljudi iz FK Ternoci.

Ali, šta je Mustafa zapravo rekao?

“Zahtev da se sportski klubovi Preševske doline uvrste u kalendar Republike Kosovo i odgovarajućih saveza dolazi direktno od albanskih sportista u Dolini. Radi se o inicijativi svih klubova i sportista, kazao je Mustafa pred kosovskim ministrom, što je kasnije potvrdio i lokalnim medijima.

On se pozvao, kako je objasnio, na primere iz Evropske unije, “gde postoje regije koje su povezane i koje imaju zajednička sportska takmičenja”.

Dodao je da bi na klubovima bilo da odluče da li bi uporedo učestvovali i u takmičenjima koje organizuju savezi u Srbiji, te da su među klubovima koji bi da se nadmeću na Kosovu najpre FK Trnovac iz Velikog Trnovca, član Zone “Jug” Fudbalskog saveza Srbije (FSS), kao i FK Lugina iz Preševa, koji se takmiči u Pčinjskoj okružnoj ligi FSS-a.

Predsednik NSA kaže da ima još klubova – košarkaških, karate, stonoteniserskih, šahovskih i mnogih drugih, kao i individualnih sportista koji bi da se oprobaju sa kosovskim kolegama.

“Sa kosovskim ministrom razmatrana je i inicijativa za formiranje koordinacionog tela za strategiju i saradnju između Nacionalnog saveta Albanaca i institucionalnih predstavnika Doline sa Vladom Kosova”, precizirao je Mustafa i dodao da je sa Čekuom dogovoreno da  se uskoro ponovo sastanu kako bi konkretizovali inicijative dogovorene tokom njegove posete.

Klub kao jedan od simbola sela

Veliki Trnovac je selo sa više od 5.000 žitelja, isključivo Albanaca, a lokalni fudbalski klub jedan od njegovih simbola.

Ljubav i odanost klubu meštani su najbolje iskazali prošlog leta velikim slavljem posle plasmana u Zonu “Jug”, što je najveći uspeh FK Ternoci u njegovoj višedecenijskoj istoriji, kolektiva iz koga su potekli i igrači poput Berata Đimšitija, reprezentativca Albanije.

Iz ovog kluba, dakle, odlučno su demantovali Mustafu rečima da neće dozvoliti uplitanje politike u sport.

Na pitanje lokalnog portala Bujanovačke da li žele da se takmiče u nekoj od kosovskih liga, poručuju da nisu i nemaju u planu da kontaktiraju bilo koji drugi fudbalski savez, osim Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije (FSRIS), koji je organizator takmičenja u kojem učestvuju.

U pisanom odgovoru FK Trnovac navodi se da nikada do sada nisu i neće komentarisati politička dešavanja ili izjave političara.

“Naš stav je da politika treba da bude što dalje od sporta. Mi smo fokusirani na pripreme za početak prolećne sezone u Zoni ‘Jug’ gde se takmičimo”, naglašavaju iz kluba.

Dodaju da imaju korektan odnos sa FSRIS, kao organizatorom takmičenja, kao i sa većinom klubova iz lige.

“Jedina primedba koju smo imali u jesenjoj sezoni ticala se suđenja. Nismo kontaktirali niti planiramo kontaktirati bili koji drugi fudbalski savez. U sportskom duhu, naš tim je igrao prijateljske utakmice sa klubovima iz Severne Makedonije, Kosova i Albanije. Pored prvog tima, u ligama Srbije takmiče se i ekipe naših mlađih kategorija”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik kluba Jusuf Hasani.

FK Ternoci je jedini sportski kolektiv Albanaca Preševske doline koji se javno oglasio na ovu temu.

Često iritiranje javnosti

Mustafa u svojim javnim nastupima ne krije da bi Preševsku dolinu rado video u sastavu Kosova, koje je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije koju zvanični Beograd ne priznaje.

Često ume da iritira srpski deo javnosti, kao 2020. na početku pandemije, kada je od kosovskih zvaničnika tražio da Albancima Preševske doline omoguće lečenje u Prištini zbog navodnog nepoverenja u srpske zdravstvene institucije i lekare.

I tada se pozvao na građane koji su to navodno zahtevali od njega, ali je ubrzo reagovalo udruženje albanskih lekara preporukom građanima Bujanovca i Preševa da slušaju savete profesionalaca u vezi sa kovidom 19 i da, ako je potrebno, prihvate hospitalizaciju u regionalnim bolnicama u Srbiji.

Poznavaoci prilika u regionu smatraju da je njegova izjava vezana za sportske klubove namenjena između ostalog i kampanji za parlamentarne izbore u Srbiji 3. aprila, na koje albanske stranke zbog velikih međusobnih podela izlaze sa dve liste, od kojih jednu vodi Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, čiji je Mustafa funkcioner.

Osim toga, predsednik NSA stavio je u iskušenje brojne albanske sportske radnike, novinare ali i građane, koji ne žele da se javno izjašnjavaju o njegovoj izjavi.

“Ako neki Albanac kaže da je protiv takmičenja na Kosovu, može da se protumači da je protivnik Kosova i njegove nezavisnosti. Sa druge strane, FK Ternoci je na gostovanjima u Srbiji uvek uvažen od domaćina, klub respektuju i u Fudbalskom savezu, svi Albanci su slavili prošlogodišnji uspeh kluba i bilo bi nekorektno da kažu kako bi voleli da igraju na Kosovu”, objašnjava Jeton Ismaili, novinar iz Velikog Trnovca.

Izvor: Al Jazeera