Cijene u eurozoni najviše rastu u Hrvatskoj

Dok je u zemljama eurozone inflacija prošlog mjeseca u prosjeku iznosila 2,4 posto, u Hrvatskoj je bila 4,9 posto.

Najblaže su porasle cijene u Litvaniji i Finskoj – za 0,3, odnosno 0,7 posto (Ints Kalnins / Reuters)

Hrvatska je i u martu bila na vrhu eurozone po rastu potrošačkih cijena, dok je inflacija u zoni primjene zajedničke evropske valute ponovno blago oslabila, uz marginalni pad cijena hrane, prvi put u gotovo tri godine, pokazali su izračuni evropskog statističkog ureda (Eurostat).

Prošlog mjeseca godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), spustila se na 2,4 posto, utvrdio je Eurostat. U februaru je iznosila 2,6 posto.

Na mjesečnom nivou cijene u eurozoni su tokom marta porasle za 0,8 posto, dok su mjesec ranije uvećane za 0,6 posto.

Svježa hrana blago je pojeftinila u martu, prvi put od juna 2021. godine, i to za blagih 0,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U februaru je poskupjela za 2,1 posto, a u januaru za 6,9 posto. Cijene energije pale su u martu za 1,8 posto, otprilike upola blaže nego u februaru.

Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u martu 3,1 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u februaru.

Blagi rast cijena u Hrvatskoj

Hrvatska je u martu, prema podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou, mjeren HICP-om, za 4,9 posto. U februaru su cijene porasle za 4,8 posto.

Na mjesečnom nivou su cijene u Hrvatskoj porasle tokom marta za 0,9 posto, trostruko snažnije nego u februaru.

Uz Hrvatsku, poziciju u grupi zemlja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena, mjerenim HICP-om, potvrdile su u martu i Austrija i Estonija, s godišnjim stopama inflacije od 4,2, odnosno 4,1 posto.

Najblaže su porasle cijene u Litvaniji i Finskoj – za 0,3, odnosno 0,7 posto, prenosi Hina.

Izvor: Agencije