Španija očekuje rekordan broj turista, aviokompanije jačaju kapacitete

Od početka aprila do kraja oktobra članice Španskog udruženja avioprijevoznika planiraju do 758.000 letova, za devet posto više nego u istom periodu prošle godine.

Broj sjedala trebao bi biti povećan za 13 posto i putnicima će na raspolaganju biti do 240 miliona mjesta u avionima (Jon Nazca / Reuters - Arhiva)

Španske aviokompanije povećale su kapacitete u očekivanju rekordne ljetne sezone, uvjerene da će građani nastaviti putovati, uprkos inflaciji.

Od početka aprila do kraja oktobra članice Španskog udruženja avioprijevoznika planiraju do 758.000 letova, za devet posto više nego u istom periodu prošle godine. Broj sjedala trebao bi biti povećan za 13 posto i putnicima će na raspolaganju biti do 240 miliona mjesta u avionima, javlja Reuters.

„Čini se da sve upućuje na pretpostavku da ćemo i ovoga ljeta bilježiti rekordne brojke u potražnji. Ljudi putuju više nego prije uprkos inflacijskim napetostima“, rekao je Javier Gandara, čelnik Udruženja.

Fokusirani na Britance i Nijemce

Potražnja za putovanjima u slobodno vrijeme procvjetala je nakon ukidanja pandemijskih ograničenja i još je snažna, bez obzira na pritisak s kojim se suočavaju domaćinstva.

Zračni prijevoznici povećavaju broj dostupnih sjedala na linijama između Španije i tržišta poput Njemačke i Velike Britanije, koja su se u ljeto 2023. još oporavljala od pandemije, u uvjetima ubrzanog rasta cijena.

Na letovima prema Kanarskim otocima i Andaluziji, najpopularnijim španskim odredištima ljetnog turizma, bit će postavljeno 14 posto više sjedala, a na letovima prema Madridu i Barceloni 15 posto više nego lani, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije