Kabinsko osoblje Lufthanse najavilo novi štrajk

Dvodnevni štrajk je najnoviji u nizu štrajkova u Lufthansi, nakon što je kabinsko osoblje u četvrtak i petak 27 sati bilo u obustavi rada.

Štrajkom će, po svemu sudeći, biti pogođeno oko 100.000 putnika jer će u utorak biti poremećeni svi polasci sa aerodroma u Frankfurtu te u srijedu svi letovi iz Minhena (Jana Rodenbusch / Reuters)

Nezavisna organizacija stjuardesa (UFO) njemačke aviokompanije Lufthansa pozvala je na štrajk u utorak i srijedu na dva najprometnija njemačka aerodroma, u Frankfurtu i Minhenu, što će, kako se procjenjuje, značajno poremetiti aviosaobraćaj.

Ovaj dvodnevni štrajk je najnoviji u nizu štrajkova u Lufthansi, nakon što je kabinsko osoblje u četvrtak i petak 27 sati bilo u obustavi rada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle.

Kao i sindikat Verdi, UFO se osvrnuo na saopćenje Luftanse u kojem je navedeno da je u 2023. godini ostvaren rekordan profit koji je pomogao da se kompanija oporavi od velikih poremećaja i finanijskih gubitaka tokom pandemije.

“Kabinsko osoblje također mora da osjeti efekte ovog uspjeha, a ustupci koji su napravljeni tokom COVID-krize moraju biti adekvatno nadoknađeni”, izjavio je Joachim Vazquez Buerger, predsjednik štrajkačkog odbora UFO-a.

Veće plate

Nezavisna organizacija stjuardesa zatražila je za svojih 18.000 članova iz Lufthanse i 1.000 članova iz Lufthansine niskobudžetne sestrinske kompanije Cityline povećanje plata za 15 posto i usklađivanje sa inflacijom u visini od 3.000 eura.

Lufthansa je saopćila da će štrajkom, po svemu sudeći, biti pogođeno oko 100.000 putnika jer će u periodu od 4:00 do 23:00 sata po lokalnom vremenu u utorak biti poremećeni svi polasci sa aerodroma u Frankfurtu te u srijedu u istom periodu svi letovi iz Minhena.

U saopćenju UFO-a se navodi da je više od 96 posto članova glasalo za stupanje u štrajk.

Izvor: Agencije