Zbog gašenja visoke peći bez posla 2.800 radnika u Velsu

Kompanija Tata Steel objavila je zatvaranje dvije od četiri aktivne visoke peći u Velikoj Britaniji, što je težak udarac za čeličanu u Port Talbotu, koja je dominantan privredni subjekt u tom gradu i okolini.

Elektrifikacija procesa dobijanja čelika je ekološki znatno čistija, jer se ne oslanja na reakciju koja stvara ugljen-dioksid (Toby Melville / Reuters)

Indijska kompanija Tata Steel odbacila je molbu sindikata britanske čeličane Port Talbot da zadrži visoke peći u toj tvornici, što će dovesti do otpuštanja čak 2.800 radnika.

Prva visoka peć u toj željezari u južnom Velsu trebala bi biti zatvorena krajem juna, a druga u septembru, prenio je The Guardian.

Tata Steel će 15. maja radnicima ponuditi program dobrovoljnog otpuštanja.

Zamjena ekološki boljim rješenjima

Ta kompanija u indijskom vlasništvu u januaru je objavila zatvaranje dvije od četiri aktivne visoke peći u Velikoj Britaniji, što je težak udarac za čeličanu u Port Talbotu, koja je dominantan privredni subjekt u tom gradu i okolini.

Tata Steel planira da visoke peći, iz kojih se dobija čelik topljenjem rude željeza, zamijeni električnim lučnim pećima. Ta kompanija namjerava naručiti opremu za nove peći do septembra.

Elektrifikacija procesa dobijanja čelika je ekološki znatno čistija, jer se ne oslanja na hemijsku reakciju koja stvara ugljen-dioksid. To će predstavljati i veliku investiciju od 1,25 milijardi funti, ali će uvođenje novije tehnologije zahtijevati i mnogo manje radnika, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije