Evropske banke žele status strateškog sektora

Prezentacija Evropske bankarske federacije (EBF) navodi 45 preporuka uoči junskih izbora za Evropski parlament.

Banke traže temeljitu analizu koja bi trebala pokazati kako propisi utječu ne samo na njihovu stabilnost, već i na konkurentnost i rast (Reuters)

Evropske banke pozivaju Evropsku uniju da im dodijeli status “strateški važnog” sektora, upozoravajući da je na kocki njihova konkurentnost i rast.

Prezentacija Evropske bankarske federacije (EBF) navodi 45 preporuka uoči junskih izbora za Evropski parlament, prenosi Hina.

Predsjednik udruženja i izvršni direktor Deutsche Banka, Christian Sewing već je prošle godine sugerirao da banke dobiju status strateški važnog sektora budući da su, kako je rekao “ključni faktor evropskog suvereniteta”. Sada je prvi puta udruženje i službeno zatražilo takav status.

“Ključno je priznati vitalnu i stratešku ulogu banaka u transformaciji Evrope”, naveo je Sewing u predgovoru izvještaja.

Uprkos inicijativi finansijskog sektora, Evropska unija ne objavljuje popis sektora koje smatra strateškima, napominje Reuters.

Glavni izvršni direktor EBF-a Wim Mijs rekao je na briefingu s novinarima, povodom predstavljanja izvještaja, da je u proteklih 20 godina Evropa “prepustila” svoju odbranu SAD-u, opskrbu energijom Rusiji, a proizvodnju Kini u nečem što je, kako je rekao, zahtijevalo detaljan pregled strateških sektora regije.

Zahtjevi banaka

Banke se u izvještaju uglavnom zalažu za ublaženu regulativu, koja je značajno postrožena nakon globalne finansijske krize i osigurala je stabilnost sektora, po mišljenju regulatora i samih bankara.

Sektor je sada promijenio ploču, zaključivši da je regulativa “prekomjerna, a njen obuhvat pretjeran” i da predstavlja opterećenje, stoji u izvještaju.

Zato traže temeljitu analizu koja bi trebala pokazati kako propisi utječu ne samo na njihovu stabilnost, već i na konkurentnost i rast.

Bankari već dugo upozoravaju na, kako tvrde, pretjeranu regulativu, ali evropski dužnosnici, uključujući predsjednicu Evropske centralne banke Christine Lagarde, odgovaraju da se ne smije potkopavati.

“Ne tražimo niže standarde”, naglasio je šef udruženja. “Problem je u tome što bi naša regulativa u najboljoj namjeri mogla ugušiti sektor”.

Izvor: Agencije