U Washingtonu počinje proljetni sastanak MMF-a i Svjetske banke

Na sastanku u Washingtonu bit će razgovora o najurgentnijim pitanjima svjetske ekonomije i utjecaju ratova, prije svega u Ukrajini i Gazi, na financijsku stabilnost u svijetu.

Glavni ministarski sastanci i događaji bit će održani od 17. do 19. aprila (Elizabeth Frantz / Reuters)

Proljetni sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji će trajati do 20. aprila, počinje u ponedjeljak u Washingtonu.

Sastanak će početi Globalnim parlamentarnim forumom, a na jednom od uvodnih sastanaka učestvovat će i direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, objavio je MMF.

Ministri financija, centralni bankari i kreatori politike će u Washingtonu razgovarati o najurgentnijim pitanjima svjetske ekonomije i utjecaju ratova, prije svega u Ukrajini i Gazi, na financijsku stabilnost u svijetu, prenosi Tajnjug.

Skup u Washingtonu okupit će guvernere centralnih banaka, ministre financija i razvoja, članove parlamenta, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.

‘Svjetski ekonomski izgledi’

Diskutirat će se o svjetskoj ekonomskoj perspektivi, iskorjenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Glavni ministarski sastanci i događaji bit će održani od 17. do 19. aprila, navedeno je na web-stranici MMF-a.

MMF će 16. aprila objaviti Svjetske ekonomske izglede, publikaciju koju pruža sveobuhvatnu analizu globalne ekonomske situacije.

Analizu će predstaviti glavni ekonomista MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Ta publikacija, koja se koristi kao dokumentacija za sastanke Međunarodnog monetarnog i financijskog komiteta, objavljuje se dva puta godišnje, obično u aprilu i oktobru.

Izvor: Agencije