Kineska ekonomija rasla 5,3 posto u prvom kvartalu

Cilj kineskih vlasti je rast ekonomije za pet posto u 2024. godini, što se podudara s najnovijim prognozama bankarskih korporacija Goldman Sachs i Morgan Stanley.

Kineska ekonomija je u posljednjem kvartalu 2023. godine porasla 5,2 posto (CFOTO via Getty Images)

Kineska ekonomija je, prema preliminarnim procjenama, u prvom kvartalu 2024. porasla za 5,3 posto međugodišnje i tako se nadovezala na rast od 5,2 posto u prethodnom kvartalu, objavio je Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Industrijska proizvodnja u Kini je u prvom kvartalu 2024. porasla za 6,1 posto međugodišnje – konkretno, rudarstvo za 1,6 posto, prerađivačka industrija za 6,7 posto te proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, toplotnom energijom, gasom i vodom za 6,9 posto, prenosi Tanjug.

Maloprodaja robe široke potrošnje porasla za 4,7 posto

Kineska visokotehnološka proizvodnja je u istom periodu porasla za 7,5 posto međugodišnje, što je za 2,5 posto više nego u četvrtom kvartalu 2023. Investicije u fiksna sredstva su porasle za 4,5 posto međugodišnje, a sektor usluga za pet posto.

Kineska maloprodaja robe široke potrošnje je porasla za 4,7 posto međugodišnje, ističe Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Cilj kineskih vlasti je rast ekonomije za pet posto u 2024. godini, što se podudara s najnovijim prognozama bankarskih korporacija Goldman Sachs i Morgan Stanley, javio je Reuters.

Izvor: Agencije