Meta i Amazon premašili očekivane zarade, dok tržišta dionica rastu

Azijska tržišta oporavljaju se nakon što su američki tehnološki divovi objavili finansijske rezultate bolje od očekivanih.

Američki tehnološki divovi ove su sedmice objavili finansijske rezultate za četvrto tromjesečje (AP)

Azijska tržišta su se oporavila nakon što su Meta i Amazon objavili rezultate zarade bolje od očekivanih, što je dovelo do skoka cijena dionica tehnoloških divova.

U Hong Kongu, gdje su dionice pale zbog slabih ekonomskih pokazatelja u kontinentalnoj Kini, indeks Hang Seng porastao je u petak oko dva posto u jutarnjem trgovanju prije nego što je smanjio dobitak, dok je japanski referentni indeks Nikkei porastao jedan posto. Indijski indeks NSE NIFTY 50 porastao je više od 1,5 posto.

Meta, vlasnik Facebooka, prethodno je objavila podatke o prihodu od 40,1 milijardu dolara i dobiti od 14 milijardi dolara za četvrto tromjesečje prošle godine, daleko nadmašujući predviđanja analitičara. Cijena dionice Mete porasla je više od 14 posto premašivši 445 dolara u trgovanju izvan radnog vremena.

Meta je u četvrtak postigla veliku prekretnicu jer je postala prva u svojoj generaciji „tehnoloških jednoroga“, kompanija čija vrijednost doseže milijardu dolara prije uvrštenja na berzu, koja je objavila da će dioničarima isplatiti dividendu, postavljenu na 50 centi po dionici.

“Imali smo dobro tromjesečje dok naša zajednica i posao nastavljaju rasti”, rekao je Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete.

Amazon iznad očekivanja

Amazonovi rezultati u četvrtom tromjesečju također su bili iznad očekivanja s prodajom od 170 milijardi dolara, što je dovelo do porasta dionica za devet posto.

Amazonovo AWS poslovno odjeljenje također je objavilo snažne rezultate u posljednjem kvartalu, s prihodom koji je dosegao 24,2 milijarde dolara.

“Četvrto tromjesečje bila je rekordna sezona blagdanske kupovine i zatvorila je sjajnu 2023. godinu za Amazon”, rekao je Andy Jassy, izvršni direktor Amazona.

I Meta i Amazon učestvuju u snažnom rezanju troškova, pri čemu su tehnološki divovi otpustili gotovo 48.000 zaposlenika od 2022. godine.

Snažni rezultati tehnoloških divova dodali su 280 milijardi dolara američkim tržištima u četvrtak, pri čemu su indeksi S&P500, NASDAQ Composite Index i Dow Jones Industrial Average svi zaključili na visokom nivou.

Bolji rezultati Mete i Amazona u četvrtom tromjesečju od očekivanog svijetla su tačka u uzburkanom početku 2024. usred sve većeg nadzora američkih regulatora zbog zabrinutosti za sigurnost na internetu i navodnih kršenja povjerenja.

Tehnološki div Apple također je nadmašio očekivanja svojim rezultatima u četvrtom tromjesečju, ali njegove su dionice pale za 3,3 posto zahvaljujući padu prodaje iPhonea od 13 posto u Kini, gdje su lokalni brendovi srušili njegovu ranije dominantnu poziciju na tržištu.

Googleova matična kompanija Alphabet u utorak je objavila finansijske rezultate za četvrto tromjesečje koji su podbacili predviđanja analitičara, pa su dionice pale više od šest posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada