Apple ostvario rast prodaje i profita, ali mu cijena dionica pada

Cijena dionice kompanije Apple je pala, jer su investitore razočarali prihodi od prodaje na kineskom tržištu pametnih mobitela, gdje se suočava s konkurencijom Huaweija.

Kompanija Apple zaustavila je pad prodaje nakon četiri kvartala zahvaljujući prodaji modela iPhone 15 (EPA)

Apple je u prvom tromjesečju svoje fiskalne godine ostvario 119,6 milijardi dolara prihoda od prodaje i 33,92 milijarde dolara profita premašivši očekivanja analitičara, no cijena njegove dionice je pala, jer su investitore razočarali prihodi od prodaje na kineskom tržištu pametnih mobitela, globalno najkonkurentnijem, gdje se suočava s konkurencijom Huaweija.

Prodaja Apple uređaja uvećana je u posljednjem lanjskom tromjesečju za dva posto u odnosu na isti period godinu ranije, čime je ta kompanija zaustavila pad prodaje nakon četiri kvartala i to zahvaljujući prodaji modela iPhone 15. Istovremeno, dobit je porasla za 13 posto, prenosi Hina.

Prihodi od prodaje iPhonea u tom su periodu dosegli 69,7 milijardi dolara ili šest posto više nego u istom periodu godinu ranije, a to je i više od očekivanja analitičara, koji su prognozirali prodaju od 67,82 milijarde dolara. No, na kineskom tržištu prodaja tog najprepoznatljivijeg Appleovog proizvoda dosegla je „samo“ 20,82 milijarde dolara, gotovo tri milijarde ispod očekivanja analitičara.

Apple ima 2,2 milijarde svojih uređaja u svijetu

„Zadovoljni smo rastom prihoda od prodaje iPhonea za šest posto. Posebno snažan, dvoznamenkasti rast prodaje bio je na tržištima u razvoju bez kineskog. Na tim tržištima iPhone dobro stoji. Kina je najkonkurentnije tržište pametnih telefona u svijetu i to se nije promijenilo“, ustvrdio je Tim Cook, izvršni direktor kompanije Apple, u intervjuu za Reuters.

Cijena dionice Applea nakon objave poslovnih rezultata oslabila je za 1,2 posto.

Microsoft je prošli mjesec zasjenio Apple kao najvrjedniju kompaniju na svijetu, dok investitori smatraju da Apple zaostaje u utrci s korištenjem umjetne inteligencije u odnosu na ostale tehnološke divove. Appleove dionice pale su za više od tri posto od početka godine.

Apple je još potvrdio i da u svijetu ima 2,2 milijarde svojih uređaja u funkciji, što je za 200 miliona više nego na kraju 2022. godine.

Izvor: Agencije