Razmjena Srbije i Slovenije prešla milijardu eura

Miro Cerar, Aleksandar Vučić, Slovenija, Srbija
Krajem oktobra u Beogradu je održana sjednica dviju vlada i Poslovni forum Srbija - Slovenija (Tanjug)

Slovensko-srbijanska komisija za ekonomsku suradnju zaključila je u četvrtak, završavajući dvodnevnu sjednicu u Ljubljani, da su trendovi u bilateralnoj trgovini i poslovnoj suradnji ohrabrujući, procijenivši da je trgovinska razmjena dviju zemalja prošle godine dosegla rekordnih 1,2 milijarde eura.

Komisija je ukazala na to da su poduzetništvo, investicije, turizam, ICT, digitalizacija, zaštita životne sredine, transport, energetika, poljoprivreda, šumarstvo, hrana i bankarstvo područja gdje postoji obostrani interes za poboljšanje suradnje, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, prenosi Tanjug od agencije STA.

Slovensku stranu na zasjedanju je predstavljao Robert Kokalj, generalni direktor Direktorata za ekonomsku diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova, a delegaciju Srbije predvodio je državni tajnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević, navedeno je u priopćenju.

Slovenci zainteresirani za sve sektore

Dvije strane razmijenile su informacije o ekonomskim kretanjima u svojim zemljama i bilateralnoj ekonomskoj suradnji, a u dvodnevnom radu komisije sudjelovali su i predstavnici nekoliko kompanija i udruga.

Uz gospodarsku suradnju, ohrabrujuća je i suradnja u sektoru usluga i investicija, ocijenila je komisija, napominjući da su slovenske tvrtke dosad uložile više od jedne milijarde eura u Srbiji te da su u posljednjih nekoliko godina u porastu i srpske investicije u Sloveniji.

Slovenski investitori izrazili su zanimanje za sve sektore srbijanskog gospodarstva, dodaje agencija STA.

Krajem listopada u Beogradu je održana zajednička sjednica vlada dviju država i Poslovni forum Srbija – Slovenija, na kojem su se razmatrale i mogućnosti bolje gospodarske suradnje.

Izvor: Agencije