Izraelski predstavnik mijenja riječi pjesme da bi učestvovao na Eurosongu

Prethodno je KAN zaprijetio da će se povući sa takmičenja ako izraelska pjesma ne bude prihvaćena u originalnoj verziji.

Učestvovanje Izraela na takmičenju za pjesmu Eurovizije dugo je kritizirano od strane propalestinskih aktivista (Mussa Qawasma/Reuters)

Izraelski predstavnik na ovogodišnjem takmičenju za Pjesmu Evrovizije izmijenit će riječi pjesme sa kojom namjerava da učestvuje kako bi uklonio sve što bi moglo da bude smatrano političkim i kako bi obezbijedio sigurno učešće, saopštio je izraelski javni medijski servis KAN, prenosi Beta.

Prethodno je KAN zaprijetio da će se povući sa takmičenja ako izraelska pjesma ne bude prihvaćena u originalnoj verziji, ali je potom saopštio da je prihvatio sugestiju izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga “da se naprave potrebna prilagođavanja”.

Kako je navedeno izraelski javni servis kontaktirao je tekstopisce za dvije izabrane pjesme “October Rain”, koja je došla prva i “Dance Forever” koja je bila druga, i zatražio od njih da prilagode tekstove, ali “uz očuvanje svoje umjetničke slobode”.

Prema medijima i posmatračima pjesma “October Rain” ne pominje eksplicitno napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali ne ostavlja nikakvu sumnju da se zapravo o tome radi.

Javni servis će izabrati numeru koju će poslati na takmičenje kada dobije izmijenjene tekstove pomenute dvije pesme, a najavljeno je da će to biti saopšteno 10. marta.

Pozivi na izbacivanje iz takmičenja

Dvadesetogodišnja Izraelka ruskog porijekla, Eden Golan, treba da predstavlja Izrael na takmičenju za Pjesmu Evrovizije koje se ove godine održava u Malmeu, u Švedskoj.

Više zemalja zatražilo je da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju u znak protesta zbog velikog broja nastradalih civila u ratu u Gazi.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator takmičenja koje će biti održano u maju, opisuje ga kao nepolitički događaj i kaže da takmičari mogu biti diskvalifikovani ako prekrše to pravilo.

Kao odgovor na peticije u kojima se taži da Izrael bude isključen iz takmičenja zbog rata u Gazi, EBU je prošlog mjeseca saopštila da je razmotrila slučaj i odlučila da Izrael može učestvovati.

Portparol Evrovizije je ranije rekao da EBU provjerava tekst izraelske pjesme do konačne odluke, a rok za zvaničnu prijavu za takmičenje je 11. mart. Ako se pjesma smatra neprihvatljivom, nova se može predložiti s novim tekstom po pravilima takmičenja.

Izvor: Agencije