Priče o ‘malim ljudima’ u fokusu Martovskog festivala

U takmičarskom programu Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma planirano prikazivanje 80 svjetskih, regionalnih, srpskih i festivalskih premijera.

Odabrano je 98 filmova koji će se takmičiti za Grand-Prix Martovskog festivala (Darko Vojinović / AP - Ilustracija)

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 71. po redu, počinje u utorak i traje do 30. marta u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent.

Najavljeno je da će program tog festivala, koji je jedan od najstarijih na svijetu, biti u znaku „priče o malim ljudima“ te sportskim i muzičkim veličinama, prenosi Beta.

Odabrano je 98 filmova koji će se takmičiti za Grand-Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). U takmičarskom programu je planirano prikazivanje 80 svjetskih, regionalnih, srpskih i festivalskih premijera.

Umjetnički direktor Festivala Dejan Dabić je novinarima rekao da će među gostima biti i Nikola Pilić, bivši hrvatski teniser koji je nastupao za Jugoslaviju te bivši košarkaš Toni Kukoč. Dolazi i ruski režiser Nikolaj Burljajev čiji će film Gospode, osjećam tvoje prisustvo biti prikazan na festivalu.

Zafranović dobitnik nagrade za životno djelo

Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo Martovskog festivala je reditelj Lordan Zafranović koji je svoj prvi film na tom festivalu predstavio 1966. godine. Prema njegovim riječima, Martovski festival mu je bio „strahovito značajan“, ali i jedan od životnih puteva, a za sve učesnike festivala velika škola.

„Kada sam prvi put došao u Dom sindikata, pred tih 2.000 gledatelja, nisam mogao vjerovati da je to moguće. Nakon tog šoka uslijedio je još jedan šok – diskusije o filmu. To je bila jedna živa diskusija o svakom filmu i to je za pamćenje. Bilo je tu i ideologije, naravno, a tu su i počeci ‘crnog filma’. Ovdje su se čule određene, posebno kritike o politici u državnim novinama, čule su se užasne priče i strahovi o našim filmovima“, rekao je Zafranović o počecima svoje karijere.

Izvor: Agencije