Objavljena selekcija filmova na Kanskom festivalu

U okviru glavnog programa festivala naći će se 18 filmova, dok će film otvorenja biti ‘Drugi čin’ reditelja Quentina Dupieuxa.

Reditelj, scenarista i producent George Lucas dobit će, na zatvaranju festivala, počasnu Zlatnu palmu za životno djelo (EPA)

Kanski filmski festival objavio je zvaničnu selekciju filmova za svoje 77. izdanje koje će se održati od 14. do 25. maja, a najavljeno je da će film otvaranja biti Drugi čin (The Second Act), reditelja Quentina Dupieuxa.

U glavnom programu festivala naći će se 18 filmova, od čega su polovina ostvarenja distributerske kuće MegaCom Film (MCF), uključujući Sva lica dobrote (Kinds of Kindness), Yorgosa Lanthimos sa Emom Stone u glavnoj ulozi.

Još neki od naslova su su Emilia Perez, reditelja Jacquesa Audiarda, Luda ljubav (L’amour Ouf) Gillesa Lellouchea, Moj Marcello (Marcello Mio), koji potpisuje Christophe Honore te Pokrov (The Shrouds) Davida Cronenberga.

Lucasu počasna Zlatna palma

U utrci za Zlatnu palmu su i filmovi Veliko putovanje (Grand Tour), Djevojka s iglom (The Girl With The Needle, Magnus Von Horn) i Motel Sudbina (Motel Destino, Karim Ainouz).

Ranije je najavljeno da će reditelj, scenarista i producent George Lucas, na zatvaranju festivala, dobiti počasnu Zlatnu palmu za životno djelo.

Izvor: Agencije