Preminuo Francis Bueb, veliki prijatelj Sarajeva

Francis Bueb, osnivač je knjižare-galerije ‘Pariz-Sarajevo’ i Francuskog kulturnog centra ‘Andre Malraux’. Bueb je 2010. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Bueba je 2010. godine dobio priznanje počasni građanin Sarajeva (wakeupeurope.ba)
Francis Bueb je tokom opsade otvorio knjižaru-galeriju 'Pariz-Sarajevo' (wakeupeurope.ba)

Francis Bueb, veliki prijatelj Sarajeva i dobitnik priznanja Počasni građanin Sarajeva, preminuo je u 77. godini života.

Francis Bueb, osnivač je knjižare-galerije “Pariz-Sarajevo” i Francuskog kulturnog centra “Andre Malraux”, a počasnim građaninom Sarajeva proglašen je 2010. godine.

“Ovdje predstavljam možda desetine ili stotine hiljada prijatelja koje poznajete ili možda ne poznajete i koje možda nikada nećete upoznati. Ovo nije knjižara, ovo je izložba knjiga, revija, tu je periodična štampa, poznata širom svijeta, kao i novine, fotografije“, kazao je Bueb otvarajući galeriju 1994. godine u opkoljenom Sarajevu.

„Tu je i izložba u samom izlogu do koje mi je također veoma stalo, ovdje na broju 29 ulice Maršala Tita, u srcu Sarajeva, glavnog grada bola, citiram pjesnika, ali Sarajevo je također prijestolnica otpora, simbola solidarnosti. Mi znamo za što se vi borite. Mi znamo da su to vrijednosti Evrope, da se borite i branite vrijednosti Evrope”, kazao je Bueb prilikom otvaranja galerije.

Prijatelj u najteže vrijeme

Galerija je zatvorena nekoliko mjeseci kasnije, ali Bueb je nastavio s radom, te je uz podršku brojnih kulturnih radnika i intelektualaca iz Francuske otvorio u julu 1995. godine Centar André Malraux kao kulturni most između Francuske i Bosne i Hercegovine. Centar se 2014. godine spojio sa Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini.

Bueb je 2010. godine dobio priznanje počasni građanin Sarajeva.

“Sarajevo je primjer otpora i digniteta u Evropi. Niko to ne može uništiti”, kazao je Bueb prilikom dobijanja nagrade.

Bueb je tokom cijelog ratnog i poratnog perioda bio velika podrška kulturnim radnicima iz Bosne i Hercegovine, te je uvijek isticao bosanskohercegovačku pripadnost evropskoj civilizaciji.

Izvor: Al Jazeera