Opozicija u Sjevernoj Makedoniji odnijela veliku pobjedu

Trajna korupcija i spori razvoj su ogorčili birače i usmjerili ih protiv vladajuće stranke.

Desničarska opozicija u Sjevernoj Makedoniji odnijela je veliku pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u srijedu, kada je ta balkanska zemlja, također, izabrala svoju prvu ženu za šeficu države.

Stotine veselih pristalica opozicijske stranke VMRO-DPMNE okupile su se ispred sjedišta svoje stranke u centru Skoplja, mašući nacionalnim i stranačkim zastavama i plešući uz narodnu muziku, piše Reuters.

“Dragi narode Sjeverne Makedonije, uspjeli smo. Makedonija je pobijedila. Ovo je historijska pobjeda naroda”, rekao je čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski okupljenima, prenosi Hina.

Rezultati izborne komisije pokazali su da je VMRO-DPMNE osvojio 42 posto glasova nakon 72 posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima, prema 14 posto za vladajuće socijaldemokrate (SDSM), što je natjeralo čelnika SDSM-a Dimitra Kovačevskog da prizna poraz.

“Rezultat je razočaravajući i ovo je veliki udarac za SDSM”, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj je, također, pozvao na temeljitu reviziju svoje stranke.

Glasači u zemlji od dva miliona ljudi postali su frustrirani sporim napredovanjem u nastojanju da se zemlja pridruži Evropskoj uniji, što je 2005. dočekano s optimizmom, ali se od tada smatra izgubljenim obećanjem, pišu agenije.

Trajna korupcija i spori razvoj su, također, ogorčili birače i usmjerili ih protiv vladajuće stranke.

U drugom krugu glasanja za više ceremonijalnu ulogu predsjednika/ce, Gordana Siljanovska-Davkova, univerzitetska profesorica koju je podržavao VMRO-DPMNE, pobijedila je Stevu Pendarovskog, sadašnjeg predsjednika kojeg je podržavao SDSM. Siljanovska-Davkova je dobila 65 posto glasova, a Pendarovski 29 posto, nakon više od 87 posto prebrojanih glasova.

“Pitala sam se zašto sam zaslužila takvu čast?”, rekla je Siljanovska-Davkova novinarima malo nakon što je izabrana za prvu predsjednicu zemlje. “Nagrada je za mene neprocjenjiva, ovo je velika odgovornost”, istaknula je.

Usporen napredak zemlje

Opozicija će vjerovatno morati formirati koalicije s manjim partnerima kako bi osvojila većinu u parlamentu. Očekuje se da će se rasprave odvijati sljedećih dana.

Neki glasači izrazili su zabrinutost da bi nacionalistička sklonost opozicije mogla naštetiti odnosima sa susjednim zemljama i njenim naporima za članstvo u EU-u. Analitičari ne očekuju velike pomake u integraciji u EU pod vlašću opozicije koja je bila na vlasti do 2017. i također se našla na meti kritika zbog navodnog mita.

“Pristupanje EU-u neće značajno napredovati pod potencijalnom vladom VMRO-DPMNE-a”, rekao je Mario Bikarski, analitičar za istočnu i centralnu Evropu u konsultantskoj firmi Verisk Maplecroft.

NATO je 2001. izvukao Sjevernu Makedoniju s ruba građanskog rata tokom pobune etničkih Albanaca i obećao bržu integraciju u EU i NATO. Albanci čine gotovo četvrtinu stanovništva zemlje.

Nedostatak napretka Sjeverne Makedonije u EU djelimično je posljedica trvenja sa susjednom Grčkom i Bugarskom, obje države članice EU-a, ali i neuspjeha u provođenju ekonomskih i pravosudnih reformi. Država se pridružila NATO-u 2020.

Neka su mjesta i gradovi među najzagađenijima u Evropi, dijelom zbog potrošnje uglja i starih automobila. Veliki dio mladih iz zemlje emigrirao je u inozemstvo u potrazi za boljom perspektivom.

Dok mnogi nisu bili sigurni šta opozicija može učiniti da promijeni stvari, neki su se nadali.

“Ovo je super, Sjeverna Makedonija se vraća Makedoncima, VMRO-DPMNE je to napravio”, rekao je 23-godišnji Pance Petkovski, student koji je gledao prijenos izbora na TV-u u skopskom kafiću.

  • Tok izbornog dana u Sjevernoj Makedoniji možete pogledati na Al Jazeeri klikom ovdje.
Izvor: Al Jazeera i agencije