Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u Srbiju

Tokom posjete kineskog čelnika Srbiji mjere sigurnosti podignute su na najviši nivo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga na aerodromu 'Nikola Tesla' u Beogradu (Marko Djurica / Reuters)

Predsjednik Kine Xi Jinping je u pratnji supruge Peng Liyuan stigao u posjetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Avion kineskog predsjednika su do aerodroma kroz zračni prostor Srbiji dopratili lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije, prenosi Tanjug.

(Marko Djurica / Reuters)

Jinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji osiguravat će oko 3.400 policajaca.

Vučić je ranije izjavio da je posjeta predsjednika Kine ogromna čast, odgovornost i obaveza i velika šansa za Srbiju. Također je naglasio da je saradnja sa Kinom Srbiji donijela mnogo, a da jedan od sporazuma, potpisan u oktobru u Pekingu – Sporazum o slobodnoj trgovini, stupa na snagu 1. jula.

Dvodnevna posjeta

Xi je u Srbiju stigao nakon dvodnevne posjete Francuskoj na čelu delegacije od 400 ljudi, a na poziv Vučića s kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Članove kineske delegacije – ministre i predstavnike institucija – su ranije danas na beogradskom aerodromu dočekali ministri finansija i unutrašnje i vanjske trgovine, Siniša Mali i Tomislav Momirović.

(Marko Djurica / Reuters)

Svečani doček kineskog predsjednika bit će upriličen u srijedu ispred Palate Srbije u Beogradu, nakon čega je planiran sastanak s Vučićem, plenarni sastanak delegacija i potpisivanje Zajedničke izjave i razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Vlada Srbije je na današnjoj sjednici usvojila više dokumenata – memoranduma o razumijevanju o saradnji i protokola Srbije i Kine iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.

‘Čelično prijateljstvo Srbije i Kine’

U okviru priprema za dolazak Xija Jinpinga Vučić se u ponedjeljak sastao s ambasadorom Kine u Beogradu Lijem Mingom.

“Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji nemjerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopćeg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst”, objavio je Vučić na Instagramu poslije sastanka.

Rekao je da se Srbija ponosi “čeličnim prijateljstvom s Kinom”.

“S nestrpljenjem čekamo posetu predsednika Xija, uvereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija ceni partnerstvo s ovom velikom zemljom”, poručio je Vučić.

Kineski predsjednik Xi Jinping je, u okviru svoje prve evropske turneje nakon pandemije COVID-19, već posjetio Francusku, a do 10. maja slijede posjete Srbiji i Mađarskoj.

Ovo je druga posjeta kineskog šefa države Srbiji u posljednjih osam godina.

Izvor: Agencije