Macron sa Vučićem u Parizu: Budućnost Srbije je u EU

Macron rekao da je normalizacija odnosa sa Kosovom obećanje i zalog za stabilnost regiona i evropskog kontinenta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Francuske Emmanuel Macron (Sarah Meyssonnier / Pool via AP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj, a ispred Elisejske palate dočekao ga je predsjednik Francuske Emmanuel Macron uz najviše državne počasti i prisustvo Republikanske garde.

Macron je u zajedničkom obraćanju rekao da je normalizacija odnosa sa Kosovom obećanje i zalog za stabilnost regiona i evropskog kontinenta. Istakao je da je to smisao Briselskog i Ohridskog sporazuma, zaključenog prije malo više od godinu dana, poručivši da će Francuska nastaviti da podržava posredničku ulogu Evropske unije.

“Svaka strana mora da doprinese putu i u tom smislu želim da pozdravim gest napravljen na obje strane, ali treba sad ići još dalje. Znam da ste spremni, i vi ste to ponavljali tokom našeg zajedničkog razgovora u Briselu”, rekao je Macron, prenosi Tanjug.

“Za mene je taj put neophodan. Neophodno je da, s jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu izvedeni pred sudove da odgovaraju za svoje djela. Treba sve napraviti da se takva drama ne ponavlja”, dodao je.

‘Budućnost Srbije je u EU’

Eurointegracije Srbije su, istakao je francuski predsjednik, u zajedničkom interesu.

“Uvjeren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije Evropske unije. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem”, rekao je Macron.

Poručio je da Srbija ne smije sumnjati da je njena  budućnost u Evropskoj uniji.

“To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrijednosti. Moramo zajedno naprijed, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak”, rekao je Macron.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor, i to tako što će više uskladiti svoju vanjsku politiku sa onom Evropske unije.

Također je istakao da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da ”prevaziđu sukobe iz prošlosti”, da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

Vučić o zahtjevu za prijem Kosova u VE

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu rekao da je došao da razgovara sa Macronom o svim važnim pitanjima, kao i o geopolitičkoj situaciji, poručujući da će i večeras imati želju da razgovara sa Macronom o Vijeću Evrope.

“Rekli ste da su obe strane po nešto učinile. Da niste pomenuli, ne bih o tome govorio. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa”, rekao je Vučić, dodajući da je “pitanje dinara pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na Kosovu”.

“Što se tiče Ohridskog sporazuma, Srbija je ispunila već tri stvari, iako nije morala nijednu. Bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija je od ličnih karata, tablica, tzv. carinskih pečata… sve je to ispunila”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije