Vučić nosilac liste vladajuće koalicije na izborima u Beogradu

Predsjednica Skupštine Srbije je u srijedu raspisala izbore za Skupštinu grada Beograda za 2. juni ove godine.

Nosilac liste će biti Aleksandar Vučić, aktelni predsjednik Srbije (Rade Prelić/Tanjug)

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da će Srpska napredna stranka (SNS) na beogradskim izborima ići u najširu moguću koaliciju do sada i istakla da će nosilac liste biti predsjednik Aleksandar Vučić.

Brnabić je dodala da niko nije ostao izvan koalicije, već da su se javili i drugi na koje nisu računali, prenosi Tanjug.

“Postoje neka iznenađenja, liste o kojima ne bih sada govorila. Verujem da će večeras govoriti o tome i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zato što je on zaslužan za ta pozitivna iznenađenja”, rekla je Brnabić.

Navodi kako još ne može otkriti kako će se lista zvati.

‘Jasan plan za Beograd’

“Nosilac liste će biti Aleksandar Vučić i to je nama ogromna čast i još jednom sa imenom liste Aleksandar Vučić izlazimo na ove izbore. Mi se toga ne stidimo, time se ponosimo”, dodala je.

Ističe kako se opozicija “uvijek stidi svojih lidera i nikada ne stavlja njihova imena na listu”.

“Mi imamo potpuno drugu logiku. Mi nemamo šta da krijemo od Beograđana. Potpuno transparentno pokazujemo naš plan, program, ljude sa kojima idemo i na kraju krajeva, pod tom kapom ili ako želite, brendom Aleksandar Vučića idemo na izbore”, dodala je ona.

Brnabić je za medije navela koji su to koalcioni partneri.

“Najšira moguća koalicija, dakle, biće Srpska napredna stranka, pa onda naši koalicioni partneri – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, PUPS, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista, SDP- Rasima Ljajića, SMP- Nenada Popovića, Udruženje građana Porodični alarm, Zelena stranka Ivana Karića, Andrija Mladenović, sa svojom samostalnom strankom… Najširi mogući front, svih onih ljudi, koji veruju da se, pod vođstvom Srpske napredne stranke i do sada, naših koalicionih partnera, Beograd, dobro razvijao, da imamo jasan plan, koji je, na kraju krajeva, u velikoj meri sadržan i u programu ‘Srbija 2027- Skok u budućnost’, rekla je Brnabić.

Beogradski izbori 2. juna

Brnabić je u srijedu raspisala izbore za Skupštinu grada Beograda za 2. juni ove godine.

Prethodno je u prvoj polovini marta Vučić najavio da će novi izbori biti održani ovog datuma.

Na izborima održanim 17. decembra nijedna lista ili stranka nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala na valu protesta poslije dva masovna ubistva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda u maju prošle godine, optužila je vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izvještaju naveo da na izborima 17. decembra uvjeti nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsjednika Vučića, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Dodalo se da su zabilježeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Izvor: Agencije