Crnogorsko tužilaštvo formiralo predmet nakon Đukanovićevog intervjua

Tužilaštvo je formiralo predmet povodom intervjua u kojem bivši predsjednik spominje krvnu osvetu.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom intervjua bivšeg predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Riječ je o intervjuu za podgorički Radio Antena M, u kojem je Đukanović posljednja hapšenja njegovih najbližih saradnika nazvao političkim revanšizmom i uporedio ih s krvnom osvetom, prenio je Tanjug.

“Nakon detaljne analize intervjua Više državno tužilaštvo će po potrebi preduzeti i druge mjere i radnje u cilju donošenja odluke o eventualno počinjenom krivičnom djelu”, saopšteno je portalu RTCG iz Višeg tužilaštva u Podgorici.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objave intervjua na portalima, koji je Anteni M dao M. Đ., a koji je od Uprave policije dostavljen na ocjenu ovom tužilaštvu radi preispitivanja eventualnog postojanja elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, naveli su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je, dodaje se, dalo nalog Upravi policije da od Radija Antena M pribavi i dostavi ovom tužilaštvu intervju u elektronskoj formi te će se, kako kažu, nakon detaljne analize intervjua, po potrebi preduzeti i druge mjere i radnje u cilju donošenja odluke.

‘Crnogorsko društvo, društvo osvetnika’

Đukanović je u intervjuu rekao da se u zemlji živi u “zatrovanoj atmosferi” i da će se, kako je naveo, “ćeranija po Crnoj Gori nastaviti”.

Naveo je i da je dužan na to upozoriti, jer je “crnogorsko društvo, društvo osvetnika”.

“To nije karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom veže krvna osveta”, rekao je Đukanović i dodao da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

“E, ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već počeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sutra”, rekao je Đukanović.

Izvor: Agencije