Dodik ipak ide na izbore po Schmidtovim pravilima

Čelnik entiteta RS u BiH Milorad Dodik promijenio je mišljenje i pristao poštovati državni zakon o raspisivanju izbora.

"Ovo je odluka koju moramo donijeti", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci (Dejan Rakita/PIXSELL)

Čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlučio je kako će ipak sudjelovati na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za 6. oktobar, čime će ujedno prihvatiti izmjene Izbornog zakona što ih je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt iako njegove ovlasti u Republici Srpskoj uporno pokušavaju osporiti.

“Ovo je odluka koju moramo donijeti”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, potvrđujući kako je ipak promijenio mišljenje i pristao poštovati važeći zakon na državnom nivou i odluku Centralne izborne komisije (CIK ) o raspisivanju izbora, piše Hina.

Nakon što je Schmidt potkraj marta nametnuo uglavnom tehničke izmjene izbornog zakona Dodik je svojim saradnicima u tijelima vlasti BiH naredio da blokiraju sve procese, a lično je inicirao donošenje posebnog izbornog zakona za RS, prema kojem bi taj entitet samostalno provodio izbore. Iako je formalno izglasan, on nije stupio na snagu jer je u toku preispitivanje njegove ustavnosti pa se ne može ni primjenjivati.

Izbori prema novim pravilima

Schmidtovim se izmjenama, uz ostalo, pokušava bolje zaštititi integritet izbornog procesa, uključujući i uvođenje novih tehnologija poput nadzornih kamera na biračkim mjestima, biometrijske provjere identiteta birača kao i brojanja glasova skeniranjem listića. No, zbog kratkih vremenskih rokova te će inovacije biti u funkciji samo na gotovo deset posto birališta, a tamo će se provjeriti njihova učinkovitost kako bi u cijelosti mogle biti primijenjene na općim izborima 2026.

Opozicijske stranke u RS-u u međuvremenu su najavile kako će sudjelovati na izborima za općinske i gradske vlasti što ih je raspisao CIK, a Dodik se suočio sa situacijom u kojoj mu, ustraje li na bojkotu, prijeti gubitak kontrole nad svim lokalnim zajednicama.

U utorak je ustvrdio kako su pri donošenju odluke da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ipak prihvati Schmidtova pravila igre prevagnula stajališta njegovih koalicijskih partnera, dok je on osobno bio protiv sudjelovanja na izborima.

Isticao je kako to ne znači i formalno prihvatanje Schmidtovih odluka, a da će RS svakako imati svoj izborni zakon pa će neke buduće izbore provoditi po njemu.

To će, smatra on, potrajati još najmanje mjesec i po, a ne sudjeluje li sadašnja vlast na izborima prepustit će RS opoziciji koja će, kako je kazao, u tom slučaju “rasturiti” entitet.

Opoziciju je optužio za izdaju interesa RS-a, a ustvrdio je kako će vladajuća koalicija i na lokalnim izborima u oktobru pobijediti, pozivajući birače da joj u tome pomognu i time dokažu njegovu tezu kako su opozicijske stranke zapravo “izdajničke”.

“Pozivam javnost da okrene leđa opoziciji”, kazao je Dodik.

Rezolucija o Srebrenici

Ponovno je osudio i najavu donošenja rezolucije kojom bi Opća skupština UN-a u četvrtak trebala odati počast žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

“To je samo muslimanski hir”, kazao je Dodik, prognozirajući kako će usvajanje rezolucije dovesti samo do ubrzanog raspada BiH, a RS će, kako je kazao, u takvim okolnostima jačati svoju autonomiju.

Ponavljao je kako u Srebrenici nije bilo genocida, umanjujući pritom broj od najmanje osam hiljada bošnjačkih žrtava.

“Ono što je bilo u Srebrenici nije bio genocid nego ozbiljan zločin”, zaključio je uz poruku kako odbacuje sudske presude u kojima se tvrdi drugačije.

Izvor: Al Jazeera i agencije