Plenković: Nakon Rafalea, na red dolaze brodovi

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u ranije u četvrtak u Hrvatsku.

Vrijeme je da uz višenamjenske avione imamo i višenamjenske brodove, poručio je Andrej Plenković, hrvatski premijer (Oliver Matthys/EPA-EFE)

Veliki sljedeći projekt, eventualne treće vlade Andreja Plenkovića, bit će nabavka višenamjenskih brodova, rekao je hrvatski premijer nakon svečanog dočeka prve grupe višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku, koji su pristigli iz francuskog grada Bordeauxa.

“Sada bih rekao da je ključni veliki projekt za ovaj mandat, a to smo u konačnici i rekli u našem izbornom programu, da hrvatska ratna mornarica sada dolazi na red”, poručio je Plenković, prenosi Hina.

“Vrijeme je da uz višenamjenske avione imamo i višenamjenske brodove i to će biti veliki sljedeći projekt naše treće vlade za jačanje Hrvatske vojske”, dodao je.

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u ranije u četvrtak u Hrvatsku.

Snažna podrška Francuske

Odnose s Francuskom Plenković je ocijenio kao “itekako sadržajne” s obzirom na strateško partnerstvo koje je, podsjetio je, krenulo 2010.

“Stupanj povjerenja, razumijevanja, pa u konačnici realizacija ovakvih projekata je digla naše odnose na razinu koja je bila nezamisliva i to je itekako važno. Francuska je danas unutar Europske unije jedina stalna članica Vijeća sigurnosti (Ujedinjenih naroda), jedina nuklearna sila, to partnerstvo dobro je, temeljito promišljeno i svrhovito u smislu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na nove avione, za koje je rekao da su “najsavremeniji” i da imaju takve sposobnosti da su “lovci, izviđači, taktički i strateški bombarderi i tankeri s dva motora”, koji snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dižu na nivo “koji je bio nedostižan”.

Vojni pilot HRZ-a, koji je upravljao jednim od novih aviona, novinarima je rekao da vremenske prilike nisu bile idealne, ali da mu je dolazak u Hrvatsku bio “jako lijep osjećaj”.

“Bilo je potrebno puno posla, puno odricanja, ali na kraju mislim da se isplatilo i kažem još jednom: stvarno je lijepo doći doma i biti dio ovog svega”, dodao je.

Na pitanje novinara o razlici između Rafalea i aviona kojima je dosad letio, rekao je da što se tiče samog upravljanja “nije neka razlika”.

“Jednako je to, palica, snaga, avion se ponaša kao avion. Samo što je puno agilniji, puno življi i ima puno više snage. Nešto potpuno drukčije od ovog dosad. Osim toga, taktička slika i sve što on pruža je nešto potpuno novo u odnosu na ovo što smo dosad radili”, pojasnio je.

Avioni su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Izvor: Agencije