Bećirović i Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Bećirović i Komšić su poručili da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici.

(Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića / Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorima zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u sjedištu Ujedinjenih nacija povodom predstavljanja Nacrta Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Na početku sastanka Bećirović i Komšić zahvalili su se na podršci OIC-a BiH, organizacije koju čini 57 zemalja, a u kojoj Bosna i Hercegovina ima status posmatrača, prenosi Fena.

Zaštititi istinu o genocidu u Srebrenici

Bećirović i Komšić su ukazali na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Naglašeno je da su sudovi UN-a donijeli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici i da je međunarodna obaveza da se poštuje međunarodno pravo i sudovi UN-a.

Bećirović i Komšić su poručili da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici. Istaknut je značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a, usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani, kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti.

Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Izvor: Agencije