Ambasada SAD-a: Uzrok krize u BiH nije međunarodna zajednica, već Dodik

Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, naglašavaju iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO-u i EU-u, ističu iz Ambasade SAD-a u BiH (Fena)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se putem platforme X zvaničnim saopćenjem u kojem navodi da je jasno ko je uzrok političke krize u Bosni i Hercegovini.

“Svakome ko pomno prati dešavanja u Bosni i Hercegovini sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin (predsjednik bh. entiteta Republika Srpska) Milorad Dodik koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko, ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje, bio toliko naivan da mu povjeruje”, navode u saopćenju.

Naglašavaju kako Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine.

“Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke”, poručuju u saopćenju, dodajući da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali da oni nisu tu kako bi njima udovoljili.

“Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni o tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u euroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine”, zaključili su u saopćenju.

SAD upozorio Dodika

Američka ambasada u BiH u petak je oštro upozorila Dodika da bi njegovo insistiranje na donošenju posebnog zakona, prema kojem bi taj entitet provodio izbore ili se, pak, pokušao otcijepiti, predstavljalo otvoreno kršenje Dejtonskog sporazuma koji je 1995. godine zaustavio četverogodišnji rat u zemlji, na šta će SAD sigurno reagirati.

Dodik je ranije najavio kako će RS do 20. aprila donijeti svoj izborni zakon ukoliko prije toga ne budu poništene tehničke izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

U četvrtak je, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, najavio kako će se RS proglasiti samostalnost ukoliko u Ujedinjenim narodima bude usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Ambasada SAD-a na to je u petak reagirala posebnom izjavom u kojoj se navodi kako bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, “paralelnom izbornom sistemu” ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem.

“Sjedinjene Američke Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto”, stoji u izjavi.

Istaknuto je kako Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu “i gura BiH prema sukobu”, jer je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge administrativne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

“RS je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. On je sastavni dio države, ali ni RS ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj jedinici na otcjepljenje”, stoji u ranijoj izjavi objavljenoj na platformi X.

Sporan Izborni zakon

Stranke vladajuće koalicije na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, nakon jučerašnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, obećale su u parlamentarnu proceduru, do idućeg petka, uputiti i izmjene Izbornog zakona.

Kako su predstavnici stranaka koalicije kazali nakon sastanka koji je sazvao Dodik, cilj je odblokirati procese evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ovo je bio prvi sastanak koalicijskih partnera nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt, koristeći Bonske ovlasti, izmijenio Izborni zakon radi unapređenja izbornog integriteta.

Sankcije

Dodik je pod sankcijama SAD-a još od 2017. i te su mu kaznene mjere uvedene dva puta, jednom zbog podrivanja Dejtona, a drugi put zbog korupcije. Na popis sankcioniranih osoba SAD je naknadno uvrstio i njegovu kćerku Goricu te sina Igora.

Svima su sada banke u BiH, zbog opasnosti da budu sankcionisane ako s njima posluju, ugasile privatne i poslovne račune pa oni sada ne mogu primati plaće, tražiti kredite ili dobiti kreditne kartice.

Pod američkim su sankcijama i svi najbliži Dodikovi politički saradnici, odnosno cijeli politički vrh RS-a pa svi imaju iste probleme kao i Dodik.

Sankcijama protiv nekih od njih pridružila se i Velika Britanija, dok je Njemačka suspendirala razvojne projekte koje je planirala provesti u RS-u i finansirati ih.

Izvor: Agencije