Uhapšena šefica crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije

Jeleni Perović se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja.

Crnogorski specijalni policijski odjel uhapsio je u srijedu direktoricu crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović, a na teret joj se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Prethodno su pripadnici Specijalnog policijskog odjela, po nalogu specijalnog tužilaštva, blokirali zgradu u Podgorici u kojoj se nalazi Agencija za sprječavanje korupcije, pretresli je i iz nje iznijeli dokumentaciju.

“Nakon pretresa ureda i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjela su lišili slobode J. P, direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije, zbog osnovane sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja”, saopćeno je iz crnogorskog SDT-a.

Kako je pojašnjeno, Perović je privedena na saslušanje, a “policija pretresa njen stan i druge prostorije, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela”.

To je treće hapšenje bivših i aktualnih dužnosnika crnogorske policije i pravosuđa u posljednjih nekoliko dana, piše Hina.

Desetak hapšenja u posljednje dvije godine

U nedjelju su uhapšeni nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski zvaničnik Zoran Lazović, kojima se na teret stavlja kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja i određen im je pritvor od 30 dana.

Svi oni bili su na dužnosti u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a svi su optuživani od tadašnje opozicije da su štitili Đukanovića i njegovu porodicu.

Direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović nevladino udruženje MANS i njena čelnica Vanja Ćalović optuživala je “da zatvara oči pred krupnim slučajevima korupcije” dužnosnika Demokratske partije socijalista te da nije provjerila kako je Milo Đukanović stekao vrijednu imovinu i kolekciju ručnih satova koja navodno vrijedi preko milion eura.

Također, u crnogorskim medijima se nedavno pojavio nalaz državne budžetske inspekcije u kojem je upozoreno da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

U posljednje dvije godine crnogorsko specijalno tužilaštvo uhapsilo je desetak nekadašnjih čelnika policije i pravosuđa, među njima nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i bivše direktore Uprave policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića.

Izvor: Agencije