Jednomjesečni pritvor bivšem crnogorskom specijalnom tužitelju

Na 30 dana pritvoreni su bivši glavni specijalni državni tužitelj Milivoje Katnić i nekadašnji istaknuti policijski funkcioner Zoran Lazović zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Tužilaštvo Katnića i Lazovića tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, na osnovu podataka do kojih su došli u saradnji sa EUROPOL-om (Al Jazeera / Screenshot)

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio je jednomjesečni pritvor bivšem glavnom specijalnom državnom tužitelju Milivoju Katniću i nekadašnjem istaknutom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću, zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Kako navodi reporter Al Jazeere iz glavnog grada Crne Gore Predrag Tomović, prethodno je sud odbio zahtjev Lazovićevih advokata za izuzeće istražnog sudije Gorana Šćepanovića.

Tužilaštvo Katnića i Lazovića tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, na osnovu podataka do kojih su došli u saradnji sa EUROPOL-om.

Sedmosatni pretres

Podgoričke Vijesti navode kako su oba sinoć saslušana kod sudije za istragu Šćepanovića, povodom zahtjeva SDT-a da im se odredi pritvor. Isti medij je dan ranije objavio kako Katnić od prije dva dana ne uzima hranu, već samo vodu, kako je Vijestima reklo više izvora iz policije.

Jučer je crnogorska policija više od sedam sati pretresala porodičnu kuću Zorana Lazovića i izuzela lične predmete i umjetnička djela.

Tada je Lazovićev advokat u izjavi za Al Jazeeru potvrdio navode da Tužilaštvo Lazovića i Katnića, između ostalog, sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, odnosno ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru članovima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije