Makedonski ministar: Posebno za Srbiju važno da izglasa rezoluciju o Srebrenici

Sjeverna Makedonija je jedna od kosponzora rezolucije Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenci za koju će se glasati 2. maja.

Sjeverna Makedonija osuđuje genocid i traži da se obilježi, kaže Osmani (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je u ponedjeljak da je Sjeverna Makedonija jedan od kosponzora rezolucije Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenci za koju će se glasati 2. maja i pozvao je Srbiju da je i ona podrži.

“Sjeverna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Njemačkom, SAD-om i drugim zemljama, rezolucije u UN-u da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obilježava svake godine”, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Rezolucija o genocidu u Srebrenci bit će predstavljena 17. aprila pred Generalnom skuštinom UN-a, a o njoj će se glasati 2. maja.

‘Da se nikad ne ponovi’

Osmani je istakao da će Sjeverna Makedonija, kao jedan od kosponzora, podržati i glasati za tu rezoluciju te je pozvao zemlje članice UN-a, a posebno Srbiju, da to isto urade, “da se nikad ne ponovi”.

“Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovisane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tijela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je vjerovatna”, rekao je, prenijela je Beta.

Dodao je da Sjeverna Makedonija osuđuje genocid i traži da se obilježi, dodajući da ne misli da odnosi sa bilo kojom državom mogu time biti narušeni.

Izvor: Agencije